Kakve veze imaju “super utorak” i pad društvenih mreža?

168

Korisnike Fejsbuka i Instagrama zatekla je nemogućnost logovanja na profile u utorak, petog marta. Ubrzo je postalo jasno da su mreže pale, a “kvar” je otklonjen nakon otprilike dva sata. Interesantno, sve to dešavalo se baš na utorak kada se u SAD održavao “Super Tuesday” Super utorak – stranački izbori na kojima su na kraju ubjedljive pobjede odnijeli Džo Bajden i Donald Tramp.  

Neki mediji i korisnici društvenih mreža pokušali su da dovedu u vezu te dvije stvari. Tako smo dobili naslove poput: (1, 2) (arhivirano ovdje, ovdje

Kakva je veza pada Instagrama, Fejsbuka i Mesindžera sa “super utorkom“ i Trampom? 

PAD DRUŠTVENIH MREŽA SE DOGAĐAO I RANIJE, ALI OVAJ PUT JE SVE DRUGAČIJE: Kakva je veza pada Instagrama, Fejsbuka i Mesindžera sa ”super utorkom” i Trampom? 

Cijela teorija u pomenutim medijima zasniva se na izlaganju jedne TikTokerke, koja govori o mogućim problemima u funkcionisanju mreža i potencijalnim budućim prijetnjama. Ona je na kraju svog videa natuknula:  
 
“Dodatna implikacija koja ukazuje da ovo može da bude mnogo manje naivno nego što izgleda je činjenica da je u Americi Super utorak ili Super Tuesday, jedan od najvažnijih političkih dana, koji prethodi američkim izborima u vrlo osjetljivoj političkoj situaciji. Samo sam to stavila tu. Da li je ovo običan upad ili ne, odnosno običan pad mreža ili ne, prosudite sami…” 

Nijesu samo domaći i regionalni mediji pali pod uticaj teorije o padu mreža i stranačkim izborima u SAD. I Daily mail je pisao o istom. 

Ima li razloga za brigu? 

Portparol kompanije Meta, Endi Stoun, na mreži X je poručio:  

“Ranije danas, zbog tehničkog problema ljudi su imali poteškoća da pristupe nekim od naših usluga. Riješili smo problem što je prije bilo moguće za sve koji su bili pogođeni i izvinjavamo se zbog neprijatnosti. 

Rojters piše:  

“Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće pratio je incident i nije primijetio bilo kakve konkretne zlonamjerne sajber aktivnosti u ovom trenutku, rekao je portparol.” 

Bijela kuća, dakle, nije zabrinuta za izborni proces, dok je iz Mete poručeno da je u pitanju tehnički problem. A, nije ni prvi put da se Metini servisi sruše. 2021. situacija je bila gora, pa se čak i Mark Zakerberg lično izvinio. Tada je oko 3.5 milijardi korisnika bilo odsječeno od svojih profila na šest sati. Pritom, nije bio Super utorak. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article