direktori-fajzera-i-moderne

Pandemija koronavirusa je i dalje u fokusu korisnika društvenih mreža. Na snazi su antivakcinalni narativi, a ovog puta tiču se kompanija koje proizvode vakcine – Fajzera i Moderne.

Na Fejsbuku se pojavio post u kojem se navodi:

Finansijski direktori Pfizer i Moderne dali su ostavke u posljednja 72 sata… BOMBAAA 😀 😀 😀

Za kratko vrijeme ovu objavu lajkovalo je više od 600 ljudi, dok je ista šerovana preko stotinu puta.

Međutim, kako to obično biva sa ovakvim i sličnim profilima, istina je negdje između, ili je uopšte i nema.

Kao prvo: finansijski direktori Fajzera i Moderne nijesu dali ostavke u posljednja 72 sata od objave posta.

Drugo: u ovim kompanijama jeste došlo do promjena na tim pozicijama. Ali, ranije.

Što se tiče Fajzera, sada već bivši finansijski direktor – Frenk D’Amelio jeste najavio da se povlači sa pozicije. To je učinio sredinom novembra prošle godine. U saopštenju kompanije se navodi i da D’Amelio odlazi nakon 15 godina “izuzetne karijere”, tokom koje je doprinio da tržišna vrijednost Fajzera naraste za 150 milijardi dolara.

Najavljeno je i da će on biti u kompaniji tokom tranzicionog perioda, dok se ne pronađe zamjena.

11. aprila je objavljeno da će njegov nasljednik biti Dejvid Denton, te da će funkciju preuzeti 2. maja.

U redovima Moderne takođe je došlo do promjene na poziciji finansijskog direktora. Horhe Gomez je imenovan na tu funkciju, na kojoj će zamijeniti Dejvida Melina. Ta informacija je objavljena takođe 11. aprila, što je možda bila lampica za dezinformatore da ove dvije kompanije i promjene u njihovom vrhu dovedu u vezu. Ali, svakako ne tačno.

Gomez bi funkciju trebalo da preuzme 9. maja.

Što se tiče Melina, on je odradio dobar posao. Kako pišu američki mediji, kući bogatiji ide za više od 40 miliona dolara. Takođe se navodi i da se u jeku pandemije vratio iz kratke penzije, kako bi radio na komercijalizaciji vakcina za Modernu. Pritom, on će ostati u kompaniji kao konsultant još dvije godine.

Dakle, finansijski direktori Fajzera i Moderne nijesu dali ostavke u 72 sata, kako se navodi u pomenutom postu.

Ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article