Teorije zavjere o „Milovoj i Dritanovoj vladi bez Srba“

1959
srbi-u-vladi

Nešto manje od tri mjeseca nakon što je izglasano nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića, Crna Gora je dobila novu, 43. vladu zahvaljujući glasovima 45 poslanika na zasjedanju Skupštine na Cetinju.

Novom vladom, na čijem čelu je lider GP URA Dritan Abazović ostali su nezadovoljni mnogi, kako političke partije koje su sada u opoziciji, tako i pojedini mediji u zemlji i regionu.

Tako su neki portali iz Srbije, izvještavajući o izboru nove crnogorske vlade, pisali kako je riječ o paklenom planu koji je usmjeren protiv Srbije.

„NOVI PAKLENI PLAN DRITANA I MILA: Na Cetinju izabrana vlada u kojoj nema mesta za Srbe“, naslov je članka portala Republika koji pripada Telegrafu.

Isti tekst prenio je i portal „Allo novine“ a članak su podijelili i na fejsbuk stranici.

„Pakleni plan koji podrazumjeva sastav manjinske vlade bez Srba uspješno je izveden. Na Cetinju je juče izglasana manjinska vlada, na čijem se čelu nalazi Dritan Abazović“, navodi se u tekstu.

Slično piše i portal SrbijaDanas, navodeći da se sprema napad na Srbiju.

„MILO I DRITAN SMISLILI PAKLENI PLAN ZA NAPAD NA SRBIJU: Izabrana vlada u kojoj nema mesta za Srbe“, glasi naslov članka.

Iako je put do izbora nove vlasti u Crnoj Gori bio pun peripetija, krajnji ishod se ne može nazvati paklenim planom koji za cilj ima da izostavi Srbe.

Naime, takve tvrdnje jasno demantuje činjenica da je Socijalistička narodna partija (SNP), za koju dominantno glasaju Srbi, dobila najveći broj mjesta u novoj vladi.

To je uoči formiranja vlade najavio i visoki funkcioner partije Dragan Ivanović.

„Kada smo mi u pitanju, to su ministarstva finansija, zdravlja, prosvete, pravde, sporta i mladih. To su ministarstva koja bi SNP trebao da dobije i mislim da smo ih dobili“, naveo je Ivanović neposredno prije izglasavanja vlade, što je prenio RTCG.

Ono što je najavljeno, ozvaničeno je 28. aprila na Cetinju. SNP-u je pripalo šest ministarstava u 43. Vladi Crne Gore.

Ono što je između ostalog novi premijer Dritan Abazović izložio u ekspozeu, jeste namjera da nova crnogorska vlada radi na pomirenju i uklanjanju tenzija, uključujući i onih međunacionalnih, a u planu je i potpisivanje Temeljnog ugovora sa vjerskim zajednicama, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu.

Pored toga, Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem čelu je Milo Đukanović, za koga navedeni portali tvrde da je tvorac „paklenog plana“ protiv Srba, nije dobila nijedno mjesto u novoj vladi, već joj je samo pružila podršku.

Uzimajući to u obzir, zajedno sa činjenicom da najveći dio vlade čini prosrpski orijentisana partija SNP, postaje nam jasno da su tvrdnje o navodno skrojenoj vladi bez Srba neutemeljene i tendenciozne.

Imajući to u vidu, objave portala Republika, Allonovine i SrbijaDanas okarakterisali smo kao teorije zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article