Zaplijenjeni ,,Ukrajinski kovid dronovi” mogu samo zaprašiti voćnjak

3102
ukrajina-dronovi

Proteklih godina, svjedočili smo brojnim podvizima u kojima su se pokazale nove tehnologije a posebno istakli dronovi.

Dronovi su dostavljali ljekove, poštu i pakete, pa i organe za transplantaciju, služili u poljoprivredne svrhe, samo nismo znali ono što su navodno otkrili pojedinci – da se njima raspršuje koronavirus.

Ruska vojska zaplijenila od Ukrajine dronove koji su nosili kanistere sa 30 litara agenasa sa rasprsivacem na dnu a bil su i namijenjeni za trovanje Ruskih civila i vojske od korone i drugih bolesti !

Dvije najinspirativnije teme bar za dezinformisanje, rat u Ukrajini i koronavirus, sudarile su se u ovom videu objavljenom na Fejzbuku. Pojavio se i na drugim društvenim mrežama ali i na portalima sa djelimično modifikovanim tekstom u pojedinim objavama međutim sa istim zaključkom, odnosno da je ruska vojska pronašla dronove sa raspršivačima i rezervoarima za tečnost koji su dio ukrajinskog plana da se ,,posiju”  koronavirus i neki otrovi tokom rata. Slični navodi  o zaplijeni opasnih dronova objavljeni su i na Russia Today.

,,Pretpostavlja se da bi ovi dronovi mogli da se koriste za raspršivanje otrovnih supstanci, da nanesu štetu, kako ruskim oružanim snagama, tako i civilnom stanovništvu i poljoprivrednim površinama“, rekao ruski vojnik koji se našao u ulozi prezentera pronađenih dronova.

Ipak, riječ je o dronovima DJI AGRAS T30  sa kapacitetom rezervoara od 30 litara, dok je njihova svrha, zapravo zaprašivanje što je istaknuto na zvaničnom sajtu i predstavljeno na Jutjubu.

Vlasnik poljoprivredne kompanije objasnio je za Stop Fake da nije uspio da ukloni svoje letjelice prije nego ih je ruska vojska doslovno prisvojila, te da su nove i nisu još uvijek korišćene ni za ono što im je namjena.

Osim toga, tvrdnja da se može širiti koronavirus ili neke druge bolesti raspršivanjem iz bespilotnih letjelica nema uporište u stvarnosti jer postoje, prisjetićemo se, jasna objašnjenja SZO kako se širi ova infekcija, a da može ,,pasti sa neba” nije na listi.

Poznato je da se u ovom ratu koriste dronovi sa vještačkom inteligencijom i naprednim softverima na obije strane, kako bi imale bolji pregled situacije ali se teorije zavjere o hemjskim napadima ili čak biološkom oruzju na koje se implicira, nisu realizovale ni putem ovih dronova. Tvrdnje da postoji hemijsko oružje u Ukrajini odbacio je i predsjednik te države dok pojedini strahuju da Rusija širi ovakvu propagandu da bi pokrenula sopstvene biološke ili hemijske napade.

Međutim, dok je dosta toga u ratu neizvjesno, ovdje je definitivno i lako dokazivo da je u pitanju samo još jedan moderan alat za savremenu poljoprivredu, odnosno dron za ,,visokotehnološki” uzgoj. Tako da se ovdje radi o manipulisanju činjenicama, a tu lažnu vijest prenijeli kako mediji tako i korisnici društvenih mreža.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article