Majka Tereza je ponovo na udaru kritika, četvrt vijeka nakon smrti. Žena koja je proglašena sveticom, dobitnica Nobelove nagrade za mir, izazivala je kontroverze i za života, a njen humanitarni rad često je preispitivan. Međutim, rijetki idu i toliko daleko da je optužuju za najteže zločine, kao što je trafiking djece.  

Među njima je Saša Borojević. On je “iskopao” Majku Terezu baš sad kada se u Davosu održava Svjetski ekonomski forum, pa je upoređuje i sa Klausom Švabom, a u sve je uspio da umetne i Hilari Klinton, kao i da je nazove “šiptarkom”. Borojević kaže

Pisao sam već o ovoj” svetici”!!! 
Šiptarka Tereza je napokon razotkrivena!? 
Objavljeni su dokazi da je Tereza bila trgovac decom, prodavala je bebe i decu i taj novac  od 50 i 100 miliona dolara godišnje inkasirala u Vatikan. 
Majka Tereza otvorila je dom za odojčad sa sedištem u D.C.-u i to naravno sa Hillari Klinton. 
Nakon smrti ove ” svetice” sa računa fondacije  Majke Tereze nestalo je MILIJARDU dolara. 

Majka” Tereza je vodila jednu od najvećih grupa za trgovinu ljudima na svetu,zaradjujuci milione dolara koje je držala na off shor destinacijama…dobitnica Nobelove nagrade za mir i “svetica”…umrla je sa milionima dolara na svojim računima…”humanitarka “, preteča Švaba… 

Ova objava je za manje od 24 sata pokupila više od 600 lajkova i preko 100 komentara, uglavnom uvredljive sadržine na račun Majke Tereze. 

“Dokazi” koje Borojević prilaže su u stvari jedan tekst sa nekog anonimnog portala, pun paušalnih optužbi na račun Majke Tereze. Ona se tu, između ostalog, još dovodi u vezu sa ocem Gilejn Maksvel, prijateljice pokojnog Džefrija Epstina – centralnih figura u aktuelnom slučaju seks-trafikinga maloljetnica. Borojević je tako uspio da poveže nekoliko popularnih teorija zavjere u jednu.  

Međutim, konkretnih dokaza za njegove tvrdnje – nema.  

O kontroverznom misionarskom radu Majke Tereze pisalo se dosta. Pisalo se i o stvarnom slučaju prodaje beba u Indiji, unutar organizacije koju je ona osnovala. Dvoje ljudi je uhapšeno, ali taj slučaj se dogodio 2018, 21 godinu nakon njene smrti. 

Istom temom prošle godine bavile su se kolege iz Rojtersa i Politifact-a

Jedino tačno što je Borojević rekao je da je Majka Tereza otvorila jedan dom u Vašingtonu, kada joj se pridružila Hilari Klinton – u to doba prva dama SAD.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article