Tabloidi i homofobija: Majmunske boginje kao “gej bolest”

2669
majmunske-boginje

Ni majmunske boginje, kao ni ostale zarazne bolesti, nisu prošle bez lažnih, neutemeljenih i neosnovanih tvrdnji. Ovaj virus poslužio je da se aktuelizuje homofobija i pokazao da društvo još uvijek nije evoluiralo u svojim stavovima prema homoseksualnosti.

Kada je zabilježen prvi ovogodišnji slučaj majmunskih boginja, nakon opisa, simptoma i porijekla mnoge je zanimalo kako se prenose. Tako se pokrenula priča kojoj su svjedočili brojni tabloidni mediji, a kako smo mogli pročitati, ova bolest prenosi se seksualnim putem i vezana  je isključivo za gej populaciju.

Takve objave navele su i korisnike društvenih mreža da pomisle isto i prošire je na svojim Fejsbuk nalozima uz fotografiju sa upadljivim, senzacionalističkim naslovom dnevnog lista Kurir:

PAŽNJA! MAJMUNSKE BOGINJE SE PRENOSE GEJ SEKSOM.

Sve je počelo kada su Kurir i drugi tabloidi objavili da je najveći broj inficiranih među homoseksualcima pozivajući se na zvanično saopštenje SZO.

Izostavljena je suština u kojoj se jasno čita da SZO ne predstavlja majmunske boginje kao “gej bolest”, te da iako je značajan broj inficiranih upravo iz LGBT zajednice, ova populacija nije jedina ugrožena. Nadalje, da sekusalni put nije jedini način na koji se prenosi virus, koji, pritom nije polna bolest. Na zvaničnom sajtu SZO, između ostalog, stoji:

“Virus majmunskih boginja se prenosi sa jedne osobe na drugu bliskim kontaktom sa lezijama, telesnim tečnostima, respiratornim kapljicama i kontaminiranim materijalima kao što je posteljina”.

Da pojedinačni slučajevi ne odražavaju cjelinu, te da se može zaraziti svako ljudsko tijelo bez obzira na seksualnu orijentaciiu, saglasan je i dr Džon Bruks iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pa iako navodi da pojedine grupe mogu biti u povećanom riziku, majmunske boginje se ne smiju okarakterisati kao bolest LGBT zajednice.

Dakle, podrazumijeva se da zarazne bolesti nemaju seksualne, rasne ili nacionalne preferencije.

Ovakvo vankontekstualno izvještavanje osudila je i UNAIDS pa ocijenila da ima samo za cilj da stigmatizuje pripadnike LGBT zajednice što je opasno i po opšte dobro ako se prisjetimo  da se slična ,,gej bolest” propagirala i sa pojavom HIV-a a takva stigma odgovorna je za bezbroj smrtnih slučajeve od ove bolesti.  

Za majmunske boginje, virus koji je nastao još sedamdestih godina prošlog vijeka u Kongu, nije objavljena statisika koja se tiče pola ili seksualne orjentacije.

Kada se uzme u obzir da je izvor ovakvih neistina žuta štampa, vezanih očiju možemo zaključiti da je u pitanju manipulisanje činjenicama i uobičajeno, dezinformacija.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article