“Ukrajince će spasiti posljednje”: Manipulacija priručnikom za marince

2240
spas-za-ukrajince

„Pronađeni tajni spisi“, „otkriveni dokumenti koji potvrđuju da…“, „objavljen nemontirani video materijal“ – samo se neke od fraza koje prvenstveno imaju za cilj da privuku našu pažnju da pročitamo/pogledamo određeni sadržaj, a potom i da nas pokušaju ubijediti u njegovu istinitost. Ovoga puta odnosi se na Ukrajince.

Kako to obično biva, obmanjujući i senzacionalistički naslov nema nikakvo uporište u daljem tekstu, dokazi su izmišljeni ili manipulativno predstavljeni što je slučaj i sa sadržajem koji se nedavno našao na Facebooku a koji navodno otkriva američke dokumente pronađene u Marijupolju.

„Na zauzetim pozicijama Oružanih snaga Ukrajine i pripadnika neonacističkog bataljona „Azov“ – u Volnovahi i industrijskoj zoni fabrike „Azovstal“ u Marijupolju – pronađeni su američki formulari za evakuaciju ranjenika sa bojnog polja, prema kojima Ukrajince treba spasavati posljednje“, navodi se u objavi i ujedno opisu podijeljenog linka članka portala Iskra.co.

Tragom objava drugih portala saznali smo da informacija potiče od ruskih medija koji su objavili i fotografije navodno pronađenih dokumenata.

Printscreen/izvor: https://ria.ru/20220530/ukraintsy-1791632872.html

Analizom fotografija utvrdili smo da su u pitanju već poznati formulari koji se odnose na pravila medicinske evakuacije.

Medicinska evakuacija, često se koristi i skraćenica medevac ili medivac, podrazumijeva blagovremeno i efikasno kretanje i njegu na putu koju pruža medicinsko osoblje ranjenicima koji se evakuišu sa bojnog polja, povrijeđenim pacijentima koji se evakuišu sa mjesta nesreće do prijema u medicinskim ustanovama, ili pacijentima u seoskoj bolnici kojima je potrebna hitna njega u bolje opremljenoj ustanovi koristeći medicinski opremljena vozila hitne pomoći, posebno helikoptere.

Šta znači “9 Line MEDEVAC”?

Linija 9 je u osnovi vojna verzija poziva 911 (u slučajevima taktičkog terena kada je samo pozivanje 911 nedostupno). I to je standardizovani izvještaj koji ima 9 redova zbog jednostavnosti i komunikacije.

Svaka od devet linija pruža informacije koje se koriste tokom evakuacije – od broja pacijenata, mehanizma povrede, neophodne opreme za transport, lokacije i mogućih prijateljskih/neprijateljskih scenarija koji su se mogli manifestovati.

Podaci se mogu prenijeti putem radio veze, interneta ili na drugi način, a koriste se kao metod za pripremu žrtava za evakuaciju na osnovu skupa prioriteta koji postaju očigledni kada pročitate obrazac.

Obrazac je dostupan na internetu i može se besplatno preuzeti.

Na fotografijama navodno pronađenih dokumenata (za koje smo dokazali da su u pitanju poznati, dostupni formulari/u ovom slučaju prazni) nije moguće vidjeti da je u bilo kom dijelu navedeno/označeno/zabilježeno da “Ukrajince treba spasavati posljednje”.  

To je slučaj i sa prikazanim obrascem obilježenim oznakom MCRP 3-30.7.  U pitanju je “Taktički priručnik za komandante” koji koriste američki marinci. Dio ovog dokumenta takođe je objavljen u ruskim medijima i navodi se da su u američki državljani prioritetna kategorija za evakuaciju, onda strani državljani koji su članovi američkih porodica, zatim strani državljani koji su zaposleni u američkoj vladi ili kompanijama, pa tek onda “državljani trećih zemalja”. Na 95. strani dokumenta, možemo pronaći ove navode. I tu nema ništa sporno, u priručniku američke marince prioritet je evakuacija američkih građana. U priručniku se dalje navodi i da su potkategorije koje su prioritet za evakuaciju (od američkih građana) trudnice dok su posljednji na listi muškarci stariji od 18 godina.

Ono što je ključno za čitavu priču je da u ratu u Ukrajini ne učestvuje Amerika niti njena vojska, kao i da u toj zemlji i američka ambasada funkcioniše sa ograničenim kapacitetima nakon ponovnog otvaranja. Dakle, nejasno je kako se dokument koji se odnosi na evakuaciju američkih državljana može staviti u kontekst rata u Ukrajini.

Zbog činjenice da postoji dokument koji predviđa da su američki državljani prioritet američkim vojnicima kada je u pitanju evakuacija, ali da se na osnovu njega ne može zaključiti “da će Ukrajince posljednje evakuisati”, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.


In this article