Obnavljanje gradiva: Sezonski grip i kovid nisu isto

865
grip-korona-manipulisanje-cinjenicama

I dalje je značajan broj onih koji dovode u pitanje postojanje koronavirusa. Jedni kažu da je izmišnjen i šire teorije zavjere. Drugi, pak, zaključuju da je to malo jača prehlada ili sezonski grip. A slika koju smo stvori za ove dvije godine ne govori tako. 

Kako bi dokazali da su koronavirus i sezonski grip isto, korisnici na Fejzbuku sada dijele naslov članka koji je Jutarnji list objavio u januaru 2019. godine a koji glasi “EPIDEMIJA GRIPE U HRVATSKOJ UZIMA MAHA, ZARAZNE KLINIKE PUNE PACIJENATA U Zagrebu 18 ljudi na respiratoru, u Splitu ima preminulih…”

Pojedini to doživljajvaju upravo ovako:

Naslov koji se širi nije lažna vijest jer je tokom sezone gripa te godine zaista bio povećan broj oboljelih  u Hrvatskoj i to su ocijenili ljekari a prenijeli brojni mediji. Ono što jeste neistina koja živi tokom pandemije je pokušaj poistovjećivanja gripa sa koronavirusom. Naravno, umanjujući ozbiljnost infekcije Covid 19. 

Sličnim temama se bavio naš tim i drugi relevantni faktčekeri.

Naime, iako kada se zarazite čujete ,,Odmori, to ti je običan grip” ono što je možda manje poznato je da i od tog ,,običnog” gripa godišnje umre do čak 650 000 osoba na svijetu prema procjenama SZO te nije baš zanemarljiva statistika. S druge strane nije ni približno smrtonosnog ishoda kao virus korona zbog kojeg je cifra preminulih u svijetu dostigla skoro 6 miliona za samo dvije godine.

Ako uzmemo za primjer da je prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore u sezoni 2019/2020 zaključno sa 11. nadzornom sedmicom, što je posljednji izvještaj, registrovano ukupno sedam smrtnih slučajeva od gripa a svjedoci smo da je nakon prvog slučaja zaraze u Crnoj Gori, broj smrtnih ishoda od početka pandemie 2 674 u momentu pisanja teksta, onda je jasno da je riječ o dvije vrste virusnih infekcija. 

Pa, iako ih je nekada teško razlikovati,  stručnjaci kažu da Covid 19 ostavlja za sobom posljedice kakve ne ostavlja sezonski grip. Dominanto, infulenca zahvata respiratorne organe a infeckija SARS-CoV-2 može oštetiti i pluća, srce, bubrege ili čak izazvati neourloška oboljenja.

S toga, grip nije preimenovan u koronavirus a nije ni nestao kako neki tvrde, iako je njegova aktivnost trenutno na istorijski niskom novou čemu su mogle doprinijeti i mjere uvedene za sprječavanje širenja koronavirusa poput distance, pranja ruku, nošenja maski i slično. 

I jedna i druga virusna infekcija cirkulišu među stanovništvom pa iako se šire na sličan način, ponašaju se drugačije, s toga ovu Fejzbuk objavu, koja koristi istinit događaj interpretirajući ga na obmanjujuć način, označavamo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article