Manipulisanje informacijama o sastavu i neželjenim dejstvima MMR vakcine

944

Podatak Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) da je u 2022. godini vakcinisano svega 11 odsto djece rođene godinu prije, te da je u riziku od malih boginja u našoj zemlji oko 20.000 djece alarm je za cijelo društvo.

Međutim, ove alarmantne brojke kao da ne utiču na antivaksere, već suprotno – oni trenutne okolnosti koriste kako bi dodatno ugrozili povjerenje u zdravstveni sistem i proces imunizacije na način što gotovo svakodnevno šire netačne, manipulativne i prije svega opasne stavove o MMR vakcini.

Tu su naravno nezaobilazne teorije o navodnom sastavu MMR vakcina.

“Sto se tice sastojaka ovih vakcina navescu samo par njih a to su kokosije celije embriona,WI 38 plucne celije tromjesecne abortirane zenske bebe (sto dovodi i do pitanja eticnosti),aluminijuma i ostalih adjuvanata. U PAMET RODITELJI”, navodi se u jednoj od objava na Facebooku.

Navodi da ne samo MMR, već i druge vakcine sadrže DNK ljudskog fetusa nijesu novost, njima smo se bavili i ranije. Tačno je da su neke vakcine kreirane zahvaljujući ćelijama ljudskog embirona, međutim kako to pojašnjavaju biolozi važno je shvatiti da ćelijske linije više nisu ćelije abortiranih embrija ili fetusa, nego se radi o ćelijama koje su pra-pra-pra-pra… – potomci ovih ćelija.

Za razvoj vakcina korišćena su ukupno dva fetusa, oba dobijena abortusom učinjenim po izboru majke,  Ni jedan abortus nije obavljen u svrhu razvoja vakcine.

Proizvoljne tvrdnje da vakcine sadrže aluminijum demantovao je Centar za edukaciju o vakcinaciji, inače jedan od djelova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji objavljuje sadržaj vakcina koje su odobrene za upotrebu.

Oni su objasnili da neke vakcine sadrže aluminijum poput onih koje su prevencija za hepatitis A, hepatitis B, difteriju, veliki kašalj… Ipak, nije tačno da sve vakcine u sebi imaju aluminijum, niti on može nanijeti štetu organizmu – o čemu opširnije možete pročitati u našoj posebnoj analizi.
 

Vakcine su strogo kontrolisane

Povodom sve većeg interesovanja građana za sastav vakcina te njihovu bezbjednost i djelotvornost oglasili su se iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Oni podsjećaju javnost da se sastav, proizvodnja, distribucija i primjena svih vakcina u Crnoj Gori strogo kontrolišu, i to u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima.

“Upravo zbog činjenice da se vakcine primjenjuju kod zdravih ljudi, najčešće kod djece, sa ciljem zaštite od zaraznih bolesti, posebna pažnja je posvećena poštovanju najviših standarda pri svakom koraku njihove proizvodnje, distribucije i primjene. U sastav vakcina ulaze supstance koje imaju poznato djelovanje, koje odgovaraju međunarodnim standardima kvaliteta, a zastupljene su u količinama koje dokazano nemaju štetan učinak na zdravlje ljudi. Prije stavljanja u promet, djelotvornost i bezbjednost vakcine mora biti dokazana kroz brojne pretkliničke i kliničke studije”, navodi se u saopštenju CInMED-a objavljenog 17. januara.

Dodaju da su u Crnoj Gori u prometu vakcine koje se koriste u zemljama Evropske unije i zemljama okruženja, a svaku seriju vakcine (bez obzira na to da li je ona registrovana u Crnoj Gori ili je u prometu na osnovu saglasnosti za tzv. interventni uvoz) prilikom uvoza u CG obavezno prati sertifikat proizvođača, kao i dodatni sertifikat jedne od nezavisnih akreditovanih laboratorija, koji potvrđuje odgovarajući kvalitet. 

Ozbiljna alergija – najteža neželjena reakcija Objava sa Facebook-a sadrži i sljedeću tvrdnju:

“U samom insertu mmr vakcina ima preko 113 kontraidikacija (u zavisnosti od proizvodjaca)one se krecu od blazih crvenila,encifalitisa(upale mozga) pa do one najopasnije SMRTI.


Da su vakcina protiv morbila sigurne i učinkovite ponavljaju i iz IJZCG, a detaljno pojašnjavaju i sve moguće kontraindikacije.

Naglašavaju da ni jedna od registrovanih neželjenih reakcija nema visoke razmjere niti po učestalosti niti po ozbiljnosti a korist primjene vakcine jasno višestruko prevazilazi sve njene moguće neželjene reakcije.

“Posebno bitno je da se neželjene reakcije neće javiti kod svih vakcinisanih već naprotiv – javiće se rijetko i samo kod pojedinih osoba. Ozbiljna alergija, kao najteža neželjena reakcija, može se javiti jednom na 100.000 datih doza ili čak i rijeđe, što s obzirom na broj datih doza u Crnoj Gori znači da će se takva reakcija vidjeti otprilike jednom u deset godina a ne postoje podaci da je do sada zabilježena kod nas. Druga neželjena dejstva po pravilu su moguća i obuhvataju: bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine, kratkotrajno povišenu tjelesnu temperaturu, otok na mjestu primjene, blagi prolazni osip, pojačanu sekreciju iz nosa ili kijanje, otok pljuvačnih žlijezda lica i vrata, prolazni pad broja trombocita, bol u mišićima i zglobovima”, dodaju iz IJZCG.

Pojašnjavaju da je rizik od razvoja komplikacija nakon infekcije virusom morbila za određene entitete nekoliko desetina puta veći nego nakon primanja vakcine.

Direktorka Instituta za ljekove Snežana Mugoša nedavno je u izjavi za medije kazala da su od osnivanja Instituta 2009. godine do danas dobili samo 10 prijava, koje ukazuju na neželjeno dejstvo vakcina.

“Međutim, to su bila blaga i očekivana dejstva kao što su crvenila, otok, temperature i bolovi na mjestu primjene lijeka”, naglasila je ona.

Da je MMR vakcina bezbjedna rekla je za Raskrinkavanje epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

“Mi imamo vrlo efikasnu, vrlo dobru, toliko istraženu vakcinu, nijedna vakcina na svijetu nije toliko istražena koliko vakcina koju mi trenutno dajemo djeci – MMR vakcina. Dakle vakcina protiv malih boginju, mubsa i rubele. To je živa vakcina koja daje jak imunološki odgovor već nakon prve doze, a nakon druge doze koja se prima u predškolskom  uzrastu ta efikasnost dolazi do 99%”, kazala je ona.

Objava sa Facebook-a, koja je predmet ove analize, dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article