Vijesti iz crne hronike se gotovo uvijek nalaze u samom vrhu najčitanijih i najgledanijih sadržaja koji se objavljuju u medijima. Ukoliko su takve objave prožete i nekim drugim elementima njihov doseg je čak i veći, a dobar odjek u javnosti zagarantovan.

“Najvjerovatnije ubijena talijanska novinarka koja je istraživala uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori”- naslov je članka koji je objavio portal Voice of Montenegro i podijelio na Facebooku, odakle su ga šerovali i neki drugi korisnici ove društvene mreže.

Prvobitni naslov članka je glasio: “Ubijena talijanska novinarka koja je istraživala uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori”, što dokazuje i objava sa Facebook-a.

U tekstu koji je trenutno dostupan na sajtu nema nikakvih informacija o tome da je naslov promijenjen, odnosno dodata riječ “najvjerovatnije” ili objašnjenja zašto je to učinjeno.

U tekstu se navodi da je italijanska novinarka Stefanija Karnemola (Stefania Elena Carnemolla) boravila u posljednje vrijeme svog profesionalnog angažmana u Podgorici. Uprkos tvrdnjama iz naslova da je istraživala “uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori” u samom tekstu nema ni riječi o tome.

Članak portala Voice of Montenergo koji je objavljen 23.2. sadrži, kako navode, “interesantan tekst” (preveden sa italijanskog jezika) koji je napisala urednica novinske kuće za koju je radila pomenuta novinarka.

Prije svega, tekst na koji se poziva Voice of Montenegro objavljen još u junu prošle godine, nekoliko dana nakon informacije o smrti novinarke. U njemu se ni u jednom dijelu ne navodi da je novinarka ubijena niti da je istraživala “uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori”.

Na italijanskom portalu za koji je radila novinarka objavljena su dva teksta o Crnoj Gori i to 2015. i 2019. godine. Riječ je o tekstovima koji opisuju prirodne ljepote Crne Gore.

Uprava policije: Pronađeni tragovi ne ukazuju da je smrt novinarke nastupila nasilnim putem

Raskrinkavanje se povodom navedene medijske objave obratilo Upravi policije, odakle nam je saopšteno da je Odjeljenje bezbjednosti Podgorica, 24. maja 2022. godine oko 20.25 časova, od strane građanina obaviješteno da je u kući u ulici Miloja Pavlovića pronađena bez znakova života S.C. državljanka Republike Italije, a koja je u toj kući boravila kao podstanar prethodne četiri godine.

“Nakon dobijenog obavještenja na lice mjesta su izašli službenici policije, kao i državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koji je rukovodio uviđajem. Po nalogu tužioca na lice mjesta je izašao obducent koji je tom prilikom konstatovao da nema vidnih tragova nasilja na tijelu preminule. Dežurni doktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je konstatovao smrt S.C. na licu mjesta”, kazali su iz UP za Raskrinakavanje.

Saopštili su da prilikom vršenja uviđaja nijesu pronađeni tragovi premetačine ili bilo koji drugi tragovi koji bi ukazivali na činjenicu da je smrt nastupila nasilnim putem, a lične stvari i predmeti koje je koristila S.C. su pronađeni i izuzeti sa lica mjesta. Nadležni državni tužilac je naložio sudsko – medicinsku obdukciju.

“U odnosu na pitanje povezanosti smrti S.C. sa njenim novinarskim radom obavještavamo Vas da tokom preduzimanja mjera i radnji policija nije došla do podataka koji bi ukazivali na bilo kakve sumnje u tom pogledu”, dodaju iz policije.

Pojedini italijanski mediji izvijestili su o smrti novinarke (ovdje, ovdje, ovdje...) Međutim, tamošnji medijski izvještaji ne navode uzrok smrti novinarke.

Informacija o smrti italijanske državljanke i novinarke nije objavljena u crnogorskim medijima. Jedino što je moguće pronaći je apel Crnogorskog pokreta Ambasadi Italije u Podgorici “da zahtjevaju od svoje države da se uključi i zahtijeva od organa Crne Gore profesionalnu istragu povodom smrti svoje državljanke novinarke Stefanie Elene Carnemolle, čiji život je tragično okončan, pod nerasvijetljenim okolnostima”.  

Kako je portal Voice of Montenegro došao da zaključka, i to skoro godinu dana od njene smrti, da je novinarka ubijena ostaje nejasno, a isti portal u tekstu apsolutno ne potkrepljuje svoje tvrdnje o ubistvu niti navodi išta o njenom istraživanju uticaja SPC u Crnoj Gori. Zbog svega navedenog ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article