Manpulisanje statistikom: Prijavljeni slučajevi neželjenih efekata se istraže pa tek onda povezuju sa vakcinom

1408

Kako broj vakcinisanih protiv COVID-19 raste, pod ruku s njim raste i broj dezinformacija o vakcini.

U momentima, kada je, prema zvaničnim podacima, 2,7 milijardi, ili 21,8 odsto ukupne svjetske populacije primilo vakcinu protiv koronavirusa, na Fejsbuku se objavljuju nepotpuni i neprovjereni podaci o navodnim smrtnim slučajevima od vakcine.

Na Fejsbuku je, na engleskom jeziku,  podijeljena statistika o smrtnim slučajevima od vakcine a u kojoj se tvrdi da je 13.867 osoba preminulo od posljedica vakcinacije.

Navodi se i da je prijavljeno 1.354.336 neželjenih efekata vakcine.

„A podsetiću vas da se jedva 10% (u najboljem slučaju) neželjenih efekata prijavi kao posledica Trova’Cine… Dakle, realan broj smrti (kao neželjene posledice) je bar deset puta veći. A uzmite u obzir i da su uzeti samo slučajevi koji su se desili u roku od 4 nedelje (28 dana) nakon Trova’Cinacije, jer se nakon tog perioda slučaj ne može prijaviti kao posledica Trova’Cine bez konkretnih materijalnih dokaza. (A mogućnost za pružanje materijalnih dokaza ima manje od 0,01% oštećenih.)“, navodi se u opisu koji prati fotografiju sa statistikom.

Ipak, nije sve kao što se tvrdi u ovoj objavi. Statistika koja je objavljena je evropske baze o neželjenim efektima vakcinacije, EudraVigilance.

Na sajtu EudraVigilance jasno se navodi da je u pitanju statistika o slučajevima kod kojih se sumnja da su u pitanju neželjeni efekti vakcinacije.

„Informacije o sumnji o neželjenim efektima ne treba interpretirati kao da znače da lijek ili aktivna supstanca koja je izazvala efekat nije bezbjedna za upotrebu. Samo detaljna evaluacija i naučna procjena svih dostupnih podataka dozvoljava grube zaključke o koristi ili riziku lijeka“, navodi se na sajtu.

Ovo je sličan slučaj kao i sa američkom bazom o sumnjivim reakcijama, VAERS, o čemu smo nedavno pisali.

I portal za provjeru činjenica, PolitiFact, bavio se ovom objavom i utvrdio da se EudraVigilance bavi sumnjivim slučajevima i da se bez detaljne naučne istrage prijavljeni neželjeni efekti i smrtni slučajevi ne mogu dovoditi direktnu vezu sa lijekom ili vakcinom.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.