Manpulisanje statistikom: Prijavljeni slučajevi neželjenih efekata se istraže pa tek onda povezuju sa vakcinom

1226

Kako broj vakcinisanih protiv COVID-19 raste, pod ruku s njim raste i broj dezinformacija o vakcini.

U momentima, kada je, prema zvaničnim podacima, 2,7 milijardi, ili 21,8 odsto ukupne svjetske populacije primilo vakcinu protiv koronavirusa, na Fejsbuku se objavljuju nepotpuni i neprovjereni podaci o navodnim smrtnim slučajevima od vakcine.

Na Fejsbuku je, na engleskom jeziku,  podijeljena statistika o smrtnim slučajevima od vakcine a u kojoj se tvrdi da je 13.867 osoba preminulo od posljedica vakcinacije.

Navodi se i da je prijavljeno 1.354.336 neželjenih efekata vakcine.

Ipak, nije sve kao što se tvrdi u ovoj objavi. Statistika koja je objavljena je evropske baze o neželjenim efektima vakcinacije, EudraVigilance.

Na sajtu EudraVigilance jasno se navodi da je u pitanju statistika o slučajevima kod kojih se sumnja da su u pitanju neželjeni efekti vakcinacije.

Ovo je sličan slučaj kao i sa američkom bazom o sumnjivim reakcijama, VAERS, o čemu smo nedavno pisali.

I portal za provjeru činjenica, PolitiFact, bavio se ovom objavom i utvrdio da se EudraVigilance bavi sumnjivim slučajevima i da se bez detaljne naučne istrage prijavljeni neželjeni efekti i smrtni slučajevi ne mogu dovoditi direktnu vezu sa lijekom ili vakcinom.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.