Novi krug stare obmane: Nije bilo „štelovanja“ broja umrlih od kovida

1297

Manipulacije brojem smrtnih slučajava od posljedica koronavirusa od početka pandemije su jedna od najčešćih pojava na društvenim mrežama.

Činjenica da je virus do sada odnio skoro četiri miliona života ne sprječava dezinformatore da relativizuju gubitke tvrdeći da je veliki broj onih za koje je zabilježeno da su umrli od kovida zapravo preminuli od neke druge bolesti.

Ovoga puta, u tu svrhu, recikliran je video od prošle godine u kojem se navodi da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) „otkriva da bolnice računaju pacijente sa teškim postojećim bolestima kao smrtne slučajeve od kovida“.

„CDC OBJAVIO ISTINU O MORONI JOŠ PROŠLE GODINE“, dodaje uz video Marija Stojaković, operska pjevačica i teoretičarka zavjere.

U prilogu jedne od američkih televizija kaže se da CDC otkrio da je kovid rijetko pravi uzrok smrti kod pacijenata koronom.

„Na osnovu CDC izvještaja od 220.000 smrtnih slučajeva koji se pripisuju koronavirusu 87.000 je umrlo od pneumonije i gripa. 17.000 je umrlo od hroničnih respiratornih bolesti, a 26.000 je umrlo od respiratornog stres sindroma. 44.000 pacijenata je umrlo zbog bolesti hipertenzije, 23.000 je umrlo zbog bolesti srca, a 28.000 je umrlo od srčanog udara i otkazivanja srca. Međutim, svi su upisani kao da su umrli od koronavirusa“, kaže se u prilogu.

Teorija o tome da pacijenti umiru od drugih bolesti stara je skoro koliko i pandemija.

Ipak, institucije poput CDC-a i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO)  od početka su ukazivale da su najrizičnije grupe upravo osobe sa hroničnim plućnim bolestima, teškim bolstima, gojazne osobe…

CDC je takođe u svojim smjernicama za utvrđivanje uzroka smrti jasno naznačio se za uzrok smrti smatra „bolest ili povreda koja je inicirala niz morbidnih događaja koji su vodili direktno do smrti“.

Dakle, ukoliko je osoba imala tešku plućnu bolest, i zarazila se koronavirusom, preminula, kao uzrok smrti se upisuje COVID-19.

Takođe, standardni sertifikat za smrt u Americi takođe pojašnjava da je glavna razlika između uzroka smrti i komorbiditeta (poput hronične plućne bolesti) to što komrbiditeti ne pokreću lanac događaja koji vode do smrti pacijenta, već to čini uzrok smrti, u ovom slučaju SARS-CoV-2.

Doktor Majron Koen, direktor Instituta za globalno zdravlje i zarazne bolesti na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini za PolitiFact je pojasnio da mali broj pacijenata ima COVID-19 upisan kao jedini uzrok smrti i da se to dešava kada se ne primijete komorbiditeti.

„Ipak, jasno je da pacijenti u poodmakilim godinama sa pratećim oboljenjima češče imaju gori ishod od kovid infekcije“, pojasnio je on.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.