Neme veze sa mjerama i neposlušnoću: Protest francuske policije iz juna opet kruži mrežama

1058

Manipulacija tokom pandemije, u neku ruku, „više vrijede“ ako se u njima nalaze osobe čiji je posao od javnog značaja.

Nakon što smo raskrinkali snimke za koje se tvrdilo da njemačka policija tokom protesta upozorava na opasnost vakcine, te neistine da francuski vatrogasci, koji su na ulice izašli nezadovoljni uslovima rada, protestuju zbog mjera protiv pandemije, sada je na red došla i francuska policija.

Fejsbukom se dijeli video  na kojem se vidi kako francuski policajci ispred Trijumfalne kapije u Parizu bacaju lisice na tlo uz tvrdnje:

Ovaj video dijelio se i u septembru, a predstavljan je kao protest policije protiv „Makronove korona diktature“, što su raskrinkali i faktčekeri Rojtersa.

Video zapis jeste autentičan, ali je snimljen još u junu ove godine.

Francuski policajci tada nijesu otkazali poslušnost, niti protestovali protiv „korona diktature“ već su održali protest zbog zabrane takozvanog onesposobljavanja osumnjičenih „gušenjem“ (chokehold) o čemu su izvijestili brojni mediji, uključujući i Rojters. Na snimku se čuje i kako policajci povicima traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera koji je zabranio ovaj zahvat pri hapšenju.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest