Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na udaru brojnih dezinformacija. U posljednjih godinu dana Raskrinkavanje, ali i drugi svjetski faktčekeri razobličili su tvrdnje da je Fauči govorio da je COVID-19 isto što i prehlada, da je u jednoj od svojih studija o Španskom gripu napisao da su maske izazivale smrt, da se …

592

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na udaru brojnih dezinformacija.

U posljednjih godinu dana Raskrinkavanje, ali i drugi svjetski faktčekeri razobličili su tvrdnje da je Fauči govorio da je COVID-19 isto što i prehladada je u jednoj od svojih studija o Španskom gripu napisao da su maske izazivale smrtda se lažno vakcinisao

Ovoga puta na naše govorno područje došle su tvrdnje koje se u Americi šire već neko vrijeme nakon što je objavljeno mnoštvo mejlova koje je Fauči primao

Tako se na Fejsbuku dijeli jedan od mejlova koje je Fauči primio a u kojem se navodi: Ovako se kreiraju virusi.Objavu prati i opis: „Recept za coronu…“

Mejl koji se dijeli počinje riječima „Zdravo Entoni, ovako je kreiran virus“ dok u naslovu mejla stoji: Metoda proizvodnje biološkog oružja koronavirusa.

Mejl je Faučiju polsao izvjesni Adam Gertner, samoprozvani izstraživač, na čijem sajtu, kako navodi USA Today, stoji disklejmer koji poručuje da se sajt ne treba koristiti za medicinske savjete.

Kako je utvrđeno, tekst mejla, u kojem je navodno „recept za koronu“ je od riječi do riječi prepisan iz studije napisane 2005. godine a čiji su autori istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Jedan od autora studije, Pol Bejts, objasnio je da su u to vrijeme, tom studijom, pokušavali da blokiraju aktivaciju spajk proteina virusa SARS-CoV (što nije SARS-CoV-2, virus koji izaziva COVID-19, ali jeste koronavirus) kako bi došli došli do terapije za teške respiratorne sindrome koje je virus izazivao.

Dakle, u pitanju je 2005. godina, 15. godina prije pandemija COVID-19.

Još jedan od autora, Grejem Simons, kazao je za USA Today da se Gertner fokusirao na jedan dio studije i da ga je pogrešno interpretirao.

I Simons i Bejts su objasnili da čestice virusa korištene u eksperimentu za studiju nisu sadržale dio genetskog materijala virusa kako je to tvrdio Gertner.„Zbilja nema smisla da to može biti metoda proizvodnje koronavirusa kao biološkog oružja“, rekao je Simons.

Gertner ide dotle da čak na svom Tviter nalogu tvrdi da je otkrio lijek za COVID-19. On, ipak, u jednom od svojih klipova na YouTube-u jasno navodi da „da nije doktor, profesor ili ništa slično već da je samo radio mnogo istraživanja“.

I sam Fauči je u jednom intervjuu odgovarao na pitanja vezana za njegove objavljene mejlove i još jednom ponovio da vjeruje da je virus sa životinja prešao na čovjeka i da nije stvoren u laboratoriji.

Zbog svih iznesenih činjenica, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

14/06/2021

Ocjena:

Dezinformacija