Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

1980

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim mrežama.

Više-manje svaka smrt nakon primljene vakcine pokušava se predstaviti kao posljedica vakcinacije i to najčešće plasiranjem neprovjerenih i proizvoljnih podataka.

To je slučaj i sa tvrdnom koju je na Fejsbuku podijelilo više od stotinu korisnika a u kojoj se tvrdi da su u Americi djeca umirala od vakcine.

Vijest o smrti 15 godišnjeg dječaka (a ne djevojčice kako se tvrdi u objavi koja se dijeli na našem govornom području) prvi put je objavljena na sajtu National file a istražio je PolitiFact koji je na osnovu podataka koje su mu dali nadležni utvrdio da nema dokaza da je dječak umro nakon vakcinacije.

Vijest o navodnoj smrti 15-godišnjaka potekla je iz podatka koji se tiču neželjenih reakcija na vakcinu „VAERS“,  tvrdi se da je dječak vakcinisan 18. aprila ove godine, a da je preminuo 20. aprila.

Ipak, činjenica je da maloljetna osoba tada nije mogla primiti vakcinu u Americi s obzirom na to da je vakcinisanje djece uzrasta od 12 do 15 godina odobreno tek 10. maja.

Portparolka Odeljenja za javno zdravlje i životnu sredinu u Koloradu, Džesika Brejliš, objasnila je da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) uprkos tome što „nema objektivnih okolnosti u kojima bi petnaestogodišnjak tada bio u mogućnosti da primi vakcinu, ipak istražuje slučaj“, i da će obavijestiti javnost čim dođu do novih saznanja.

Politifact je ranije pojasnio da je VAERS, odnosno podaci o neželjenim efektima vakcinacije, jako bitan alat ali da se često koristi za kreiranje dezinformacija jer je u pitanju sistem otvoren za sve – odnosno da svaki pojedinac može prijaviti zdravstvene probleme nakon primljene vakcine, bez obzira na to da li su oni posljedica vakcinacije ili ne.

Tvrdnja o smrti dvogodišnje djevojčice takođe je istražena i utvrđeno je da je netačna.

Kako je prenio USA Today, izvještaj o navodnoj smrti djeteta nakon vakcinacije Fajzerom je CDC izbrisao iz baze jer je, kako je saopštila njihova portparolka Kristen Nordlund, u potpunosti izmišljen.

Pretragom nije moguće naći podatke o navodnoj smrti jednogodišnjeg djeteta nakon primanja Moderna vakcine.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.