Metro iz Bukurešta “preseljen” u Francusku, hapšeni huligani a ne građani koji ne poštuju mjere

1496

Zdravstvene mjere kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa, inicijalna su kapisla raznih sporenja na društvenim mrežama, pokreću korisnike Fejsbuka da plasiraju netačne informacije o građanskoj neposlušnosti ili brutalnosti nadležnih organa, kada je njihova kontrola u pitanju.

Tako  u opisu video materijala koji navodno dolazi iz Francuske, a više puta je  podijeljen na Fejsbuku,  stoji:

“Francuska policija izbacuje ljude iz metroa koji ne nose maske.”

Na snimku se zaista vidi da policajci iz metroa izvlače putnike, od kojih nekolicina završava na podu, ali video je nastao u Rumuniji, gdje su 2. oktobra 2020, godine , na dan kada je odigran derbi Dinamo Bukurešt-Steaua,  uhapšeni navijači koji su,  kako pokazuju slike objavljene na portalu  Hooligans tv, kod sebe imali hladno oružje.

Takođe, i iz fotografija dostupnih na internetu jasno je da se radi o metrou i vozovima. u Bukureštu

“Bila je potrebna brza i čvrsta intervencija policajaca, jer su navijači u metrou  imali tupe predmete i  hladno oružje”  pojasnio je portparol policije Bukurešta Georgijan Enake, u izjavi koja je prenesena odmah  nakon hapšenja.

On je između ostalog kazao i da je prije ovog sportskog događaja,  bilo više informacija da članovi dvije suprotstavljene navijačke grupe planiraju da se fizički obračunaju.  Enake je tada podsjetio da se sve sportske manifestacije,  održavaju bez gledalaca,  dodajući da su uprkos tome, nadležni identifikovali šezdesetak navijača Dinama i stotinjak pristalica Steaue.

Video i tvrdnje da se hapšenje odigralo u Parizu prenijeli su portali Alo, Espreso, Srbija info, Svetionik.

Ovaj video je takođe dijeljen i uz tvrdnje da je francuska policija nasilno iz voza izbacivala muslimane koji su pljuvali u metrou.

Pokušaj zloupotrebe snimka iz Rumunije, ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala Alo, Espreso, Srbija info i Svetionik ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 09.02.2021.

Viralne objave: Lažna vijest | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Srbija info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano | Svetionik.com: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Demantovano