Oktobar u medijima

787

Najveći broj dezinformacija i u mjesecu oktobru bio je povezan sa pandemijom koronavirusa.

Kontroverzne tvrdnje o koronavirusu i nebrojene teorije zavjere na tu temu nijesu ništa novo, ali među laicima, običnim ljudima, a naročito na društvenim mrežama, imaju posebnu težinu ako ih plasira onaj dio javnosti koji se kvalifikuje kao stručni – poput naučnika ili ljekara. Tako smo čitali savjete ljekara da origano može biti zamjena za antibiotike, da je Covid 19 bezopasna afera, da od kovida niko nije umro,  kao i ponavljanje dezinformacije o tome kako je Bil Gejts patentirao ovaj virus.

Društvene mreže su i dalje preplavljene teorijama zavjere i lažnim informacijama. Ponovo se pojavila fotografija letećeg objekta koji ‘’emituje 5G zračenje I sadrži koronavirus.’’ Fotoshop majstori na društvenim mrežama iskoristili su i radnički protest američkih pilota kako bi manipulisali čitaocima da i uz tvrdnje da su piloti zapravo protestovali zbog zaprašivanja iz vazduha. Manipulatori su iskoristili sagovornice australijskih medija na temu širenja virusa među najugroženijom populacijom kako bi ih predstavili kao istu osobu.  I fotografija lica na kojima se vide ožiljci od ekcema ili malih boginja, iskorišćene su kako bi se pripisali maski koja se nosi kao prevencija protiv virusa COVID-19.

Dezinformaciona kampanja usmjerena protiv nošenja maski ne jenjava, pa smo tako čitali netačne tvrdnje da maske izazivaju hipoksiju, da maske ubijaju neurone i zaglupljuju i da djeca u Njemačkoj umiru upravo zbog nošenja maski. I sveštena lica su neodgovorno savjetovala građane da djeci nikako ne stavljaju maske na lice… Slične savjete dao je i profesor fizičkog iz Srbije. Korisnici društvenih mreža koristili su Faučijevu studiju lažno navodeći da se u njoj pominju maske kao uzrok bakterijske upale pluća.

Često slušamo i da je virus korona obična prehlada, a ovog mjeseca su nas dezinformisali i da je stopa virusa gripa u cijelom svijetu smanjena za 98%.

Na situaciju, koju je izazvala pandemija koronavirusa nije imun nijedan čovjek na svijetu. Vanredne okolnosti, iziskuju vanredno ponašanje, pa su iz korijena promijenjene godinama stvarane navike. Međutim teoretičari zavjere, ne vjeruju da će se ovakav način života ubrzo preseliti u prošlost, već smatraju da je, pod plaštom korone promijenjena naša budućnost – tvrdeći da će generacije koje dođu poslije nas, direktno biti rođene u zatvoru iz kojeg neće moći da pobjegnu, jer neće imati referentnu tačku za ono što je sloboda ranije značila

Čitali smo i da je pandemija koronavirusa zapravo završena u mjesecu maju. Jedna od glavnih teza antivakserskog pokreta je opasnost od aluminijuma u vakcinama, a  dok stručnjaci muku muče da nađu put, koji će nas izvesti iz tunela straha i neizvjesnosti, teoretičari zavjera poručuju da se kovid testovima, pacijentima kradu DNK podaci.

Lažne vijesti i dezinformacije na temu pronalaska lijeka koji će stati na kraj pandemiji koronavirusa ne prestaju da se šire preko medija i društvenih mreža.

Regionalni mediji su lažno izvijestili da se sprema veliki haos u Crnoj Gori. Tema dezinformatora bio je i popis, o kojem se prethodnih nedelja priča, pa su tako pisali da se na popisu 1909. izjašnjavalo o nacionalnosti, što nije tačno. A u Crnoj Gori tema selektivnih abortusa u Crnoj Gori prodrmala je društvo od momenta kada se o njoj počelo javno govoriti. O ovoj neprihvatljivoj pojavi se, ipak, objavljuju i članci u kojima se netačno interpretiraju podaci iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u kojoj ne piše, kao što su mediji pisali, da se Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namjernih i selektivnih abortusa, zbog odabira pola djeteta.

Ne vjerujte svemu što pročitate u medijima, a pogotovo ne vjerujete svemu što pročitate na društvenim mrežama. Njima se vijesti najbrže šire, one lažne još brže, dovode u zabludu i usmjeravaju na donošenje pogrešnih zaključaka.

Čitajte pažljivo.