Novembar 2020 u medijima

686

Dezinformacije o koronavirusu i dalje glavna tema.

Na društvenim mrežama ponovo je bio aktuelan video čiji je glavni akter kontroverzni njemački virusolog Stefan Lanka, koji je već duže od deceniju poznat po svojim tvrdnjama da virusi ne izazivaju bolest, ali i po dovođenju u pitanje postojanja HIV virusa. Upravo ovaj video star gotovo deceniju aktuelizovan je u vrijeme pandemije koronavirusa, s gotovo očiglednom namjerom da podrži tvrdnje raznih teoretičara zavjere o tome da virus nije toliko opasan.  Osim njega, aktuelan je bio i Dejan Lučić, pisac  koji je nedavno je objavio i video materijal u kom ismijava zdravstvene mjere koje su na snazi u pojedinim  evropskim zemljama.

Profesorica Mila Alečković, klinička psihološkinja iz Srbije, održala je sredinom oktobra konferenciju za novinare  koja je obilovala netačnim i manipulativnim tvrdnjama o koronavirusu, a Raskrinkavanje je u saradnji s regionalnim partnerima iz SEE Check mreže, ispitalo netačne tvrdnje psihološkinje Alečković i njenih saradnika.

Pojedini ljekari i dalje iznose sporne teorije i, umjesto pomaganja kolegama u spašavanju života, rade upravo suprotno – šire dezinformacije, ohrabruju problematična ponašanja pojedinaca i ugrožavaju zdravlje svih nas.

I poruke religijskih vođa, sveštenika, nekada i vjernika, često negiraju postojanje i opasnost koronavirusa.

Antivakserski pokret je trenutno, u trenutku dok se iščekuje početak vakcinacija protiv COVID-19 širom svijeta, čini se, glasniji nego ikada. Društvene mreže preplavljene su antivakserima koji svoje savjete, neutemeljene i nedokazane, dijeli sa svojim pratiocima. Navodna štetnost vakcina neiscrpna je tema, a često se, kako bi se ovoj temi dalo na značaju, pojedine izjave o vakcinama „stave u usta“ poznatim i uticajnim pojedincima. To je slučaj i sa viralnom fotografijom supruge predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Melanijom Tramp.

Fejsbukom se opet širio sadržaj u kojem se u vezu dovode otvaranje Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine i pandemija koronavirusa.

Zdravstvene mjere kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa, inicijalna su kapisla raznih sporenja na društvenim mrežama, pokreću korisnike Fejsbuka da plasiraju netačne informacije o građanskoj neposlušnosti ili brutalnosti nadležnih organa, kada je njihova kontrola u pitanju. Na fejsbuku se dijelio i  video sukoba francuske policije i vatrogasaca uz lažne tvrdnje da je ‘’do sukoba došlo jer vatrogasci ne žele da služe državi koja zlostavlja sopstveni narod  mjerama protiv pandemije“.

Smrt mitropolita SPC Amfilohija Radovića, u doba političke i zdravstvene krize pojedini portali iskoristili su upravo u te svrhe, pa su tako pisali da se na Cetinju zbog mitropolitove smrti, slavilo. Licitiralo se sa imenima koja će prisustvovati sahrani u Podgorici, a pojedini portali prenijeli su da će sahrani prisustvovati i najbolji teniser svijeta Novak Đoković.

Da mediji često ne provjeravaju izvor informacija, kao ni širi kontekst određene priče/događaja pokazao nam je i primjer nekoliko senzacionalističkih vijesti koje su nastale “analizom” bajke ‘’Magareća koža’’ koja je napisana još u 17. vijeku a za koju su pojedini mediji tvrdili da promoviše incest.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama u našem regionu ispraćeni su gotovo jednako kao i domaći izbori, što je vodilo kreiranju brojnih dezinformacija i manipulacija, posebno kroz konzervativne, desničarske medije koji su podržavali Donalda Trampa. Tvrdnje koje plasira administracija Donalda Trampa o navodnoj krađi glasova šire se, uz dodatne interpretacije, i našim govornim područjem.

Izjave svjetskih lidera po pravilu privlače veliku pažnju javnosti, pokreću lanac reakcija, osuda, pohvala, ali i kreiranje dezinformacija. Tako su i izjave predsjednika Francuske, Emanuela Makrona, da “objavljuje rat islamskom separatizmu”, pokrenule manipulacije na društvenim mrežama.

Ne vjerujte svemu što pročitate u medijima, a pogotovo ne vjerujete svemu što pročitate na društvenim mrežama. Njima se vijesti najbrže šire, one lažne još brže, dovode u zabludu i usmjeravaju na donošenje pogrešnih zaključaka.


Čitajte pažljivo.