Milatović se nije pravdao Hrvatima, niti je “zabio nož u leđa” Srbiji 

807

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, ličnost je o kojoj se puno pisalo i pričalo u proteklom periodu, a najveća meta dezinformatora bio u je u danima uoči prvog i drugog kruga nedavno završenih izbora. 

Vodeći se već hiljadu puta ponovljenom tezom da sve što privlači pažnju javnosti, privlači i dezinformacije, bilo je  lako  zaključti da će i nakon 2. aprila, Milatović biti “dragocjen materijal” onima koji plasiraju neistine i javnost svjesno dovode u zabludu.  

Petog dana aprila u Dnevniku Nove TV iz Hrvatske,  emitovan je intervju sa novoizabranim crnogorskim predsjednikom, a već sjutradan na portalu Borba.me osvanuo je bombastičan naslov: 

“Milatović se pravdao Hrvatima” 

Korak dalje otišao je portal Republika iz Srbije koji je imao još atraktivniji naslov:  

“NOŽ U LEĐA SRBIJI! Milatović za hrvatske medije: NE ŽELIMO OBNAVLJANJE SAVEZA SA BEOGRADOM!” 

Iz sadržine razgovora Milatovića i reportera Hrvoja Krešića ne može se zaključiti da se Milatović bilo kome “pravdao” niti da je “zabio nož u leža Srbiji”, a novoizabrani predsjednik uopšte nije govorio o obnavljanju saveza sa Beogradom – kako se to sugeriše u naslovu portala Republika. 

To dokazuju njegove izjave. 

On je između ostalog rekao da Crnu Goru čeka još snažnija evropska budućnost te da se nikad neće vratiti u retoriku prošlosti.  

Komentirišući fotografije zabilježene tokom slavlja na crnogorskim ulicama nakon pobjede nad Milom Đukanovićem, kao i razna skandiranja Milatović je poručio: 

“Svako vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i evropskim zastavama.”  

Što se tiče podrške Srpske pravoslavne crkve (SPC), Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu Đukanovićevog režima.  

“Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno ‘ad acta‘. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije”. 

Milatović se tokom intervjua ogradio od srpskog političara Vojislava Šešelja. 

“Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću ’98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta”,  poručio  je Milatović. 

Dakle, vrlo je jasno da je Milatović odgovarao na pitanja hrvatskog novinara, te da pojedini naslovi koji su osvanuli nakon ovog intervjua, nijesu kompatibilni onom što je stvarno izrečeno.  

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.   

In this article