Bilbord sa likom Zelenskog koji “ušmrkuje novčanice” nije postavljen u Milanu  

1309

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, nastavlja da bude meta lažnih vijesti. Ovog puta priča se seli u Italiju. 

Na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu širi se video na kojem se vidi bilbord (citylight) sa fotografijom Zelenskog, iznad koje piše “donacije za Ukrajinu”. Bilbord je navodno postavljen u Milanu. 

Video se dalje odvija tako što se nekoliko osoba približava bilbordu, a na kojem se nalazi neka vrsta usisnika, u koji je moguće ubaciti novac. Sljedstveno dezinformacijama koje su okruživale Zelenskog još u ranoj fazi rata, usisnik je navodno postavljen u nivou njegovog nosa, što se može okarakterisati kao novi pokušaj da se ukrajinski predsjednik predstavi kao uživalac droga.  

Jedan od postova prati tekst:  

U SREDIŠTU MILANA POSTAVLJENA REKLAMA SA ZELENSKIM KAKO NA NOS USMRKAVA NOVČANICE 

S obzirom na to da se, u najmanju ruku, radi o čudnoj pojavi u centru Milana, italijanski fekt-čekeri su provjerili – da li je bilbord sa usisnikom stvaran. Kolege iz portala Open kontaktirale su milanske vlasti, bez čijeg odobrenja nije moguće postavljanje reklamnih instalacija u gradu. Njihov odgovor glasi:  

“Povodom snimka koji prikazuje „proukrajinski“ bilbord za prikupljanje sredstava na Trgu Duomo, Opština Milano negira da se radi o originalnom video snimku, jer nijedan plakat te vrste nikada nije bio dozvoljen u prostorima opštinske uprave.” 

Od strane vlasti je saopšteno i da je praktično nemoguće da je jedan takav bilbord mogao biti postavljen makar i na kratko. To potvrđuje i jak sistem video nadzora u centru Milana. Iz Open-a pišu da bi policija sigurno reagovala da se na kamerama pojavio neko ko bi pokušao sam da postavi neku vrstu instalacije.  

Open dalje piše da su milanski bilbordi (citylight-ovi) previše uzani da bi u njih mogao stati usisnik. Pritom, Open sumnja i u vjerodostojnost snimka, koji je jako loše rezolucije, a kojim se mogu prikriti nedostaci, odnosno mane, video-montaže. 

Na osnovu temeljne analize italijanskih kolega i očiglednog nedostatka fizičkih dokaza da je bilbord sa Zelenskim koji “ušmrkava novčanice” ikada postojao, ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article