Lažna nagradna igra: “Voli” ne dijeli poklon pakete  

501

Nagradne igre na društvenim mrežama su način za postizanje veće vidljivosti kompanija koje ih organizuju, ali i neograničena mogućnost za zloupotrebu. 

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu  koja je vizuelno i sadržajno pripisana kompaniji “Voli”, a riječ je o nagradnoj igri.

“Kako bismo proslavili 28. rođendan VOLI-a, šaljemo 500 posebnih poklon vrećica svima koji požele “Sretan rođendan” prije 13. travnja 2023. Sretno!”, navedeno je u objavi na Fejsbuku. 

Informacija o nagradnoj igri nije objavljena na zvaničnoj Fejsbuk stranici kompanije Voli, a kroatizmi navedeni u objavi su dodatni razlog zbog kog smo posumnjali u vjerodostojnost ove akcije. 

 
Predstavnica “Voli”-ja, Milena Radović je za Raskrinkavanje.me navela da ta kompanija ne stoji iza te nagradne igre. 

“Kao što smo već mnogo puta komunicirali u javnosti, nijedna nagradna igra koja nije objavljena na zvaničnim profilima kompanije Voli, i to na Instagramu @volivas_voli i Facebooku @Voli.Trade, nije vjerodostojna. Shodno tome pomenuta “nagradna igra” je lažna i služi da obmane korisnike društvenih mreža”, navela je Radović u izjavi za Raskrinkavanje.

Radović je objasnila da kompanija “Voli” sve promotivne akcije komunicira putem zvaničnih kanala i stranica i pozvala je korisnike društvenih mreža da budu obazrivi prilikom učešća u nagradnim igrama u kojima su lični podaci jedan od uslova, što je ranije bio slučaj.

“Kompanija Voli mimo imena i prezimena, i eventulano kontakt telefona, nikada od dobitnika a kamoli od učesnika nagradnih igara ne traži lične podatke, pa molimo sve korisnike društvenih mreža da ne nasjedaju i eventualno postanu dio zloupotrebe ličnih podataka. 

Takođe, uvijek transparentno komuniciramo koja je nagrada u pitanju, nikada to nije “poklon paket”.  Naši profili imaju preko 30k pratilaca, što ubuduće može pomoći u rasuđivanju da li se radi o zvaničnim stranicama”, istakla je Radović. 

Crnogorski lanci supermarketa su i ranije bili predmet lažnih vijesti, njihova prepoznatljivost je korištena za navodne nagradne igre na šta je tim Raskrinkavanje.me i ukazivao.  

Cilj ovakvih objava mogu biti “instant” dostizanje velikog broja pratilaca, nakon čega autori objave miljenjaju sadržaj te stranice i nastavljaju da je koriste u druge svrhe ili prikupljanje ličnih podataka i njihova zloupotreba. 

Šta god bio cilj, jasno je da kompanija “Voli” nije organizovala nagradnu igru, te da ne dijele poklon pakete zbog čega objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article