Mladunče lava pronašli mediji, ali ne i policija

1449
spd-silovanje

Neobična potraga nekoliko dana tema je broj jedan u crnogorskim medijima. Naime, u budvanskom naselju izgubilo se mladunče lava, a prema pisanju medija, vlasnici su strani državljani.

Iako potraga još uvijek traje, mediji su 31. januara objavili kako je životinja pronađena. Tako su portali RTCG i CDM objavili da je mladunče lava pronađeno, što je podijeljeno i na fejsbuku.

„Mladunče lava u vlasništvu turskog državljanina koje se jutros izgubilo između Lapčića i Markovića, pronađeno je, potvrđeno je portalu RTV Budva iz budvanske policije”, prenijeli su portali.

Slučaj je, kako su tvrdili 31. januara, prijavljen policiji, ali “u veoma kratkom roku lav je pronađen”, i kako su kazali, u sigurnim je rukama.

Međutim, iz policije su istog dana kazali da nijesu dobili nikakvu prijavu.

“Mi nijesmo dobili prijavu da je nestalo mladunče lava, a ni informaciju da je nađeno”,  kažu iz policije za Portal Analitika.

Da lav nije pronađen, objavila je i Pobjeda, pozivajući se na saznanja iz policije.

“Nije bilo prijave policiji da je lavić nestao, već su ekipe izašle na teren nakon obavještenja jednog lovca, koji je našao zaklanog lovačkog psa i izrazio sumnju da je to učinilo mladunče lava”, rečeno je Pobjedi iz policije.

Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Pobjedi je kazao da su 21. januara dobili informacije od zabrinutih građana da je lav u Budvi. Slučaj su prijavili Ekološkoj inspekciji.

“Već neko vrijeme znamo da je lav u Budvi i naložio sam Ekološkoj inspekciji da ga nađe, ali, kako su nam kazali, nijesu mogli da nađu lokaciju gdje se životinja nalazi”,  kazao je Gazdić.

Podgoričke Vijesti su 2. februara prenijele saopštenje policije da se za lavom još uvijek traga.

Dakle, informacije da je lav pronađen, a koju su prenijeli ostali mediji u zemlji i regionu nije tačna.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article