Mladunče lava pronašli mediji, ali ne i policija

1237
spd-silovanje

Neobična potraga nekoliko dana tema je broj jedan u crnogorskim medijima. Naime, u budvanskom naselju izgubilo se mladunče lava, a prema pisanju medija, vlasnici su strani državljani.

Iako potraga još uvijek traje, mediji su 31. januara objavili kako je životinja pronađena. Tako su portali RTCG i CDM objavili da je mladunče lava pronađeno, što je podijeljeno i na fejsbuku.

Slučaj je, kako su tvrdili 31. januara, prijavljen policiji, ali “u veoma kratkom roku lav je pronađen”, i kako su kazali, u sigurnim je rukama.

Međutim, iz policije su istog dana kazali da nijesu dobili nikakvu prijavu.

Da lav nije pronađen, objavila je i Pobjeda, pozivajući se na saznanja iz policije.

Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Pobjedi je kazao da su 21. januara dobili informacije od zabrinutih građana da je lav u Budvi. Slučaj su prijavili Ekološkoj inspekciji.

Podgoričke Vijesti su 2. februara prenijele saopštenje policije da se za lavom još uvijek traga.

Dakle, informacije da je lav pronađen, a koju su prenijeli ostali mediji u zemlji i regionu nije tačna.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article