MMF nije rekao da je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi

1492

Iza naslova na portalu IN4S

„Šef misije MMF-a za Srbiju: Realan privredni rast, odlično snalaženje u koronakrizi“

nalazi se tekst koji ne oslikava  tačnost informacije  sadržane u naslovu.

U članku se navodi:

„Tema današnjeg razgovora sa delegacijom, koju predvodi šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn, bili su reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, fiskalna i makroekonomska kretanja, kao i uticaj pandemije koronavirusa na srpsku i svjetsku ekonomiju. Što se tiče projekcija privrednog rasta za ovu godinu, predstavnici MMF-a su istakli da su projekcije pozitivnije za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mjera za podršku privredi i građanima i uspješnu emisiju eurobond obveznica, pri čemu su izrazili uvjerenje da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini.‘’

Ni u  zvaničnom saopštenju Vlade Srbije koje je objavljeno nakon sastanka ne mogu se naći informacije da je MMF kazao da je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi.

Objavu portala IN4S ocjenjujemo kao klikbejt zbog naslova koji nije na objektivan način prikazao informacije koje je sa medijima podijelila Vlada Srbije. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

IN4s: Klikbejt