Centralna banka nije sakrila podatke o platnom prometu i kamatama

1838

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila ekonomiju širom svijeta, pa su zato dezinformacije o ekonomskim aspektima krize sve prisutnije u medijima…

Tako je portal In4s objavio da je Centralna banka(CBCG)  sakrila podatke o realizovanom platnom prometu i kamatnim stopama za prošli mjesec, iako su ti podaci uredno dostupni na sajtu vrhovne monetarne institucije i prije objave teksta na ovom  portalu.

Portal In4s objavio je 29.06. tekst sa naslovom

„Šta krije Centralna banka Crne Gore: Zašto nema izvještaja za mjesec maj?“

U tekstu se navodi:

„ U Crnoj Gori, pandemija Kovida 19 gura ekonomiju u naglu recesiju otkrivajući tom prilikom koliko je Crna Gora „osjetljiva“ na spoljne udare. Projektuje se da će kriza usled kovida 19 oslabiti ekonomiju, i da ćemo ući u recesiju prvenstveno zbog drastičnog pada u sektoru turizma, „koji ima multiplikativne efekte na sve sektore, navodi se u najnovijem redovnom ekonomskom izvještaju RER Svjetske banke.Jasno je da je ekonomija u Crnoj Gori sudeći po ovim ocjenama u velikom problemu, a u prilog tome govori i podatak da Centralna banka Crne Gore nije na svom zvaničnom sajtu objavila mjesečni finansijski izvještaj o platnom prometu, kamatnoj stopi za maj mjesec. Kako saznajemo, takva praksa kašnjenja do sada nije postojala. Naime, CBCG dužna je da svakog mjeseca objavljuje statistiku za prethodni mjesec, međutim to nije urađeno za mjesec maj, iako je zadnji rok bio 22. jun.“

CBCG je transparentno  na svom sajtu objavila podatke o realizovanom platnom prometu i kamatnim stopama za maj krajem prošle sedmice, tačnije 26.06. 

Prema Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, proizvođači zvanične statistike su dužni da, najkasnije do 20. decembra tekuće za narednu godinu, izrade i dostave nadležnom organu kalendar objavljivanja statističkih podataka sa podacima o vrsti istraživanja i datumu objavljivanja podataka. Kalendar se objavljuje na internet stranici nadležnih organa. U Zakonu se dalje tvrdi da svako odstupanje od rokova mora biti najavljeno i obrazloženo.

Rok za slanje majske statistike jeste bio 22. jun, ali se podaci nalaze na zvaničnom sajtu četiri dana nakon tog roka, prije nego što je In4s objavio svoje suprotne tvrdnje.

Podaci koje je navodno CBCG sakrila nalaze se na sajtu u dijelu gdje se objavljuje svi podaci  koji se odnose na statistiku.

Objavu portal IN4S ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit 30.06: Analiza dopunjena informacijama o rokovima.

IN4s: Lažna vijest