Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija navodno utvrdila da Covid-19 ne izaziva virus, već bakterija, te da ova bakterija izaziva zgrušavanje krvi i smanjenje zasićenosti kiseonikom.

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka je Italija navodno utvrdila da Covid-19 ne izaziva virus, već bakterija, te da ova bakterija izaziva zgrušavanje krvi i smanjenje zasićenosti kiseonikom.

Takođe se tvrdi i da je Italija protiv uputstava Svjetske zdravstvene organizacije da se ne smije raditi obdukcija na tijelima preminulih od koronavirusa, da su ljude liječili aspirinom i da su tako izliječili 14.000 pacijenata.

Naravno neizostavan je i Bil Gejts. Italija navodno traži da on i SZO odgovaraju za „zločine protiv čovječnosti“.

Naravno, SZO, kao i kineske zdravstvene vlasti, od početka su jasno ukazale da oboljenje Covid-19 izaziva virus SARS-CoV-2, novonastala vrsta koronavirusa, a ne bakterija.

Takođe, SZO je dala uputstva za postupanje sa tijelima preminulih kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze, a u njima se ni u jednom dijelu ne pominje da se ne smiju raditi obdukcije.

Tvrdnje da zgrušavanje krvi i začepljenje krvnih sudova dokazuje da je u pitanju bakterija ne virus, takođe ne stoje, jer je kroz više studija potvrđeno da je jedna od pojava kod zaraženih i zgrušavanje krvi.  

Kada je u pitanju liječenje aspirinom, italijansko ministarstvo zdravlja je 3. juna objavilo da i dalje ne postoji specifična terapija za oboljele i da se tretman odvija u skladu sa simptomima koje pacijent pokazuje.

Takođe, italijanska Vlada ni u jednom momentu za nije pomenula niti okrivila Bila Gejtsa i SZO za „zločin protiv čovječnosti“.

S obzirom na to da ove su ove tvrdnje činjenično pogrešne, ovaj slučaj smo ocijenili sa Lažna vijest

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest