MMR vakcina ne izaziva paralizu, već štiti djecu  

308

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori, ali i zemljama regiona, bore se sa niskom stopom vakcinisane djece MMR vakcinom, pa apeluju na roditelje i staratelje da to što prije učine. Istovremeno, dezinformatori nastavljaju sa širenjem netačnih tvrdnji.   

Na jednom Fejsbuk profilu objavljeno je da vakcine protiv morbila, rubeole i zaušaka loše utiču na zdravlje djece, gdje je istaknuto – “MMR i Torlak satanin”. Sve to prate dva isječka iz novina, sa naslovom:  

Deca dobila paralizu zbog loše vakcine.  

Ispod naslova se navodi da je Aleksandra Babić iz Mladenovca u intervjuu istakla da je na pravdu čekala 30 godina, te da je sud naložio Torlaku da joj isplati određeni novac zbog činjenice da joj je sin, sada već prije više od tri decenije, primio vakcinu sa živim virusom i obolio od dječije paralize.  

Nakon pretrage na internetu, utvrdili smo da je taj tekst objavljen na portalu, odnosno, u novini Blic, u aprilu 2016. godine. 

Daljom pretragom, došli smo do intervjua koji je ista osoba dala za Glas javnosti, koji je objavljen gotovo pet godina kasnije, u martu 2021.godine, gdje navodi da je tužba protiv Instituta za imunologiju i virusologiju Torlak  i dalje u proceduri (na 1:20:09).  

Kada govorimo o MMR vakcinama, treba naglasiti da se u Srbiji na intenzivnom suzbijanju virusa dječije paralize radilo od jula 1960. godine, kada je na Torlaku počela proizvodnja žive oralne vakcine Alberta Sabina. U Jugoslaviji je tada bila zabilježena najveća epidemija te bolesti, u kojoj je oboljelo 1.680 djece, što je zahvaljujući vakcini odmah počelo značajno da opada.  

Ta vakcina je, prema podacima UNICEF-a, opsežno testirana i to u Sovjetskom Savezu 1958. godine na 20 hiljada djece, a godinu kasnije u Čehoslovačkoj na 10 miliona djece. Testiranja su pokazala da je bezbjedna i efikasna, pa je Čehoslovačka bila prva zemlja u svijetu koja je u ranim 60.tim godinama tog vijeka iskorijenila dječiju paralizu.  
 
Šef predstavništva UNICEF u Crnoj Gori, Huan Santander, ističe da je vakcinacija protiv malih boginja spriječila preko 23 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta od 2000. do 2018. godine. Ta opasna bolest koja je ubila milione i paralizovala ili učinila osobama sa invaliditetom desetine miliona ljudi – sada je, zahvaljujući vakcinama, opasna endemska bolest ograničena samo na dvije zemlje – Pakistan i Avganistan, i na dobrom je putu da bude konačno iskorijenjena s lica Zemlje. 

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da vakcinišu djecu, dok Zakon o finansijskoj podršci porodici sa djecom, ukazuje na to da roditelji koje ne žele da im djeca prime sve obavezne vakcine, uprkos odobrenju pedijatra, ne mogu da računaju na novčanu nadoknadu.   

Uzimajući u obzir činjenicu da nije tačno da je sud naložio Torlaku da isplati novac u slučaju Aleksandre Babić, te da nije dokazano da je MMR vakcina štetna za zdravlje djece, već suprotno, da je spasila brojne živote, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article