Tvrdnja da je američki millijarder i filantrop, mađarsko-jevrejskog porijekla, Džordž Soroš preminuo nije nova, bar ne nama faktčekerima.  

Periodično se na društvenim mrežama pojavi informacija o njegovoj smrti u šta, zbog njegovih godina, “na prvu loptu” i nije teško povjerovati. 

“Umro Georg Soros, izgleda ovaj put za ozbiljno. Tko će sad financirati domaće zgubidane, izdajice i mutikaše svih fela?!??”, navedeno je u objavi na Fejsbuku.  

Ovu informaciju podijelili su i drugi korisnici te društvene mreže, ali i pojedini mediji… 

Ova tvrdnja nije tačna, a demantovao je juče i sam Soroš. 

“Glasine da sam doživio srčani udar su potpuno lažne. Živ sam i zdrav”, napisao je američki milijarder na

Ovim tvrdnjama bavili su se i svjetski faktčekeri (ovdje, ovdje…) 

Tim Raskrinkavanja je već ukazivao na netačne tvrdnje o Sorošovoj smrti, a jasno je da je i ovaj posljednji primjer lažna vijest, te ovim objavama dajemo upravo tu ocjenu. 
 
Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article