SZO proglasila kraj vanredne situacije, ali ne i kraj pandemije 

846

Više od tri godine nakon što je proglašena pandemija koronavirusa, svijet je u situaciji da konačno odahne zbog činjenice da ta zarazna bolest ne predstavlja opasnost po javno zdravlje u onoj mjeri u kojoj je to bio slučaj tokom prethodnih godina. 

Upravo iz tog razloga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO/SZO) nedavno je na sjednici Komiteta koji se bavi Covid-19 virusom usvojila mišljenje da se koronavirus više ne smatra globalnom zdravstvenom krizom. 

Vijest sa sastanak ovog tijela SZO ubrzo se proširila svjetskim medijima. Ipak, mnogi od njih nisu na pravi način interpretirali zaključke ranije pomenute sjednice. 

Naime, dobar dio medija, kako crnogorskih, tako i regionalnih ali i svjetskih objavio je vijest kako je ukinuta pandemija koronavirusa. 

Proglašen kraj pandemije koronavirusa“, „SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa“,  samo su neki od naslova koji su objavili portali poput RTCG, Vijesti, CdM, Portal Analitika, BarInfo, Dan, Pobjeda, Radio Titograd, Radio Tivat, Dnevni avaz, Oslobođenje, Index ….   

Ova informacija objavljena je i na raznim fejsbuk profilima

Saopštenje SZO nakon sastanka na kojem je odlučeno da se ukida vanredno stanje izazvano kovid infekcijom, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu

„Generalni direktor SZO ima zadovoljstvo da prenese Izvještaj sa petnaestog sastanka Кomiteta za hitne slučajeve Međunarodnog zdravstvenog pravilnika (2005) (IHR) u vezi sa pandemijom bolesti korona virusa 2019 (COVID-19), održanog u četvrtak, 4. maja 2023. Članovi Odbora su tokom sjednice istakli trend smanjenja smrtnih slučajeva od COVID-19, smanjenje hospitalizacija i prijema u odjeljenje intenzivne njege u vezi sa COVID-19, kao i visok nivo imuniteta stanovništva na SARS-CoV-2. Stav Кomiteta se mijenjao u posljednjih nekoliko mjeseci. Priznajući preostale neizvjesnosti izazvane potencijalnom evolucijom SARS-CoV-2, oni su savjetovali da je vrijeme za prelazak na dugoročno upravljanje pandemijom COVID-19. Generalni direktor SZO se slaže sa savjetima koje je Кomitet ponudio u vezi sa tekućom pandemijom COVID-19. On utvrđuje da je COVID-19 sada utvrđeno i tekuće zdravstveno pitanje koje više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC)“, navodi se u objavi SZO. 

Ovu vijest prenijeli su i neki od najrelevantnijih svjetskih medija poput CNN-a, BBC-a, Reuters-a, i u njihovim interpretacijama jasno je naglašno da je ukinuto vanredno stanje koje se odnosi na koronavirus. 

Da je proglašen kraj vanrednog stanja a ne kraj pandemije kovida, pojasnio je epidemiolog crnogorskog Instituta za javno zdravlje Marjan Bakić. 

On je u izjavi za TV Vijesti kazao da se može reći da je virus mutirao ili da su se ljudi njemu prilagodili, ali da se još ne smije reći da je kovid postao “rutinska bolest”, niti da je pandemija završena. 

Uzimajući u obzir navedene podatke, jasno zaključujemo da Komitet SZO na posljednjem sastanku nije donio odluku da proglasi kraj pandemije koronavirusa, već da stavi van snage vanrednu situaciju koja je bila na snazi od proglašenja pandemije kovida. 

Zbog toga, članke navedenih portala, kao i objave sa fejsbuka ocijenili smo kao grešku.  
 
Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost. 

Edit: 16.5.2023.

Portal Oslobodjenje.ba objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article