AI, artificial intelligence, vještačka inteligencija… Ako ste u posljednjih nekoliko mjeseci naletjeli na neki od ovih izraza, ili ako sve češće slušate o njima, onda ste na pravom mjestu. 

AI ili vještačka inteligencija, prosto rečeno, može se objasniti kao kompjuterski sistem, koji oponašajući ljudsku inteligenciju izvršava zadatke. Da objasnimo na primjeru: ako nekom od AI alata zadate komande da kreira tekst o Njegošu, koji živi u 21. vijeku i radi u državnoj kompaniji, dobićete ekspoze na tu temu, jer je sistem pokupio sve dostupne podatke o Njegošu, 21. vijeku i radu u javnoj upravi, na osnovu kojih generiše potpuno novi sadržaj. I, da – za savremene AI alate ne postoji puno prepreka, pa istorijske ličnosti, na primjer, mogu teleportovati u sadašnjost.  

Do sada ste sigurno čuli, ili isprobali – ChatGPT – AI alat koji radi upravo ono što smo opisali u primjeru sa Njegošem: na osnovu ključnih riječi, sistem kreira tekst, a možete mu postaviti i bilo koje pitanje, na koje će vjerovatno imati odgovor. Osim ChatGPT-ja, Midjourney je postao popularan u posljednje vrijeme, jer je pomoću njega moguće brzo i efikasno modifikovati fotografije. Tako smo mogli vidjeti papu Franja u skupocjenoj jakni, uhapšene Donalda Trampa i Vladimira Putina, ili predsjednika Francuske Emanuela Makrona u žiži protesta protiv sopstvenih reformi. Sve ove fotografije nastale su uz pomoć AI-a. Poput Midjourney-a, mnogi su do sada isprobali i Bing-ov AI generator fotografija, koje mogu nastati na osnovu unešenih pojmova. 

Koje opasnosti AI sa sobom nosi? 

Kao što smo se mogli uvjeriti na primjeru poznatih ličnosti, čije fotografije su modifikovane, AI tehnologija se nerijetko koristi tako da se javnost može dovesti u zabludu. Raskrinkavanje je već nekoliko puta o tome pisalo: da Putin nije klečao i ljubio ruku Siju Đinpingu, kao i o modifikovanoj fotografiji “izmučenog” Džulijana Asandža…  Stručnjaci upozoravaju da AI svakodnevno uči i razvija se, pa postoji opasnost da ćemo uskoro doći u situaciju da više ne znamo šta je stvarnost, a šta kompjuterski generisan sadržaj na internetu. 

Kako ne povjerovati u sadržaj koji je kreirao AI? 

Previše sumnje nije dobro, ali malo sumnje nije na odmet. Ne vjerujte svemu što vidite i pročitate na društvenim mrežama. Zapitajte se da li su neke situacije realne: recimo – da li papa zaista igra košarku… Ako posumnjate da su neka fotografija, video ili tekst modifikovani, odnosno da su nastali uz pomoć AI-a, obratite nam se. Tim Raskrinkavanja će rado odraditi provjeru. Ako o nekoj informaciji, fotografiji, videu ili pojavi nema dovoljno podataka na internetu, ili o njima nijesu izvijestili kredibilni svjetski mediji, velika je mogućnost da je AI tu upleo imaginarne prste. 

In this article