Moskva, a ne Francuska, 1991. a ne 2021: Zloupotreba fotografije iz doba pada SSSR-a

1131

Protestima protiv mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa se dezinformacijama na Fejsbuku često pokušava dati nova dimenzija, odnosno, protesti se žele predstaviti masovnijima nego što zapravo jesu.

Tako često nailazimo na fotografije ogromne mase ljudi za koje se neosnovano tvrdi da su sa protesta u nekoj od evropskih država. Ovoga puta u pitanju je Francuska, ili bolje rečeno, Rusija.

Na Fejsbuku je više od 1.700 puta podijeljena fotografija iz vazduha na kojoj se vidi veliki skup uz tvrdnju da se radi o protestima u Francuskoj.

I tekst na fotografiji, na francuskom, takođe znači – četvrti talas smo mi.

Ipak ova fotografija nije nastala u Francuskoj, niti u skorije vrijeme.

Obrnutom pretragom lako je utvrditi da je fotografija nastala prije 30 godina i to u Rusiji. To potvrđuje i fotogralerija sa portala Gazeta.ru, do koje se dolazi pretragom a u kojoj je objavljena fotografija sa istog skupa.

„25 godina od izbora prvog predsjednika Rusije“, naziv je galerije, dok u legendi fotografije piše da je u pitanju skup podrške Borisu Jeljcinju, kao i da je fotografija nastala 1991. godine.

AFP je utvrdio da je originalna fotografija u časopisu Atlantic. U Atlanticovoj priči dodatno se ispod fotografije pojašnjava da je u pitanju protest od oko 100.000 Rusa koji su tražili ostavku Mihaila Gorbačova.

Zbog činjenice da ova fotografija nema veze sa Francuskom i mjerama protiv koronavirusa, niti protestima protiv mjera, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.