„Oni koji žele da vide i čuju“ prepoznaće dezinformacije: Podrška organizovanju Olimpijade a ne satanistički simbol

886

Teoretičari zavjere ne propuštaju priliku da različite događaje, izjave ili recimo pojavljivanje svjetskih zvaničnika u javnosti protumače na njima svojstven način i da im daju kontekst koji će odgovarati narativu koji se želi plasirati.

Ovog puta kao„materijal“ za kreiranje jednog od takvih sadržaja poslužila je gestikulacija rukama francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji se pojavio u javnosti sa grupom ljudi.

“Sve se samo kaže onima koji žele da vide i čuju…”, stoji u opisu video snimka objavljenog na Facebook-u.

Da je navodno riječ o “satanistima koji pozdravljaju svog boga” uz dodatu animaciju piramide sa okom na sredini, takozvanim “svevidećim okom”, objavili su i drugi korisnici ove društvene mreže.

Upravo “svevideće oko” pobornici teorije zavjere smatraju simbolom Iluminata.

Iluminatima se smatra nekoliko stvarnih i izmišljenih grupa ili redova.  Izvorno, naziv se odnosio na “Bavarske Iluminate” iz doba prosvetiteljstva, tajno društvo koje je osnovano 1. maja 1776. godine sa ciljem da se suprotstavi praznovjerju, predrasudama, vjerskom uticaju na javni život, zloupotrebi državne vlasti, kao i da podrži obrazovanje žena i rodnu ravnopravnost.

Kasnije je taj naziv počeo da se koristi za razne organizacije koje tvrde, ili za koje se nepotkrijepljeno tvrdi, da imaju veze sa “Bavarskim Iluminatima” i sličnim tajnim društvima. Za njih se često tvrdi da su se urotile da upravljaju svjetskim dešavanjima kroz uticanje na ishode događaja i postavljanje svojih agenata u vlade i korporacije, a u svrhu stvaranja Novog svjetskog poretka.

Video naravno ne prikazuje sataniste koji pozdravljaju svog boga, kako se to tvrdi u objavi koja je predmet ove analize, već grupu ljudi među kojima su francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Evaluacijske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta Patrik Bauman, kao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta Gij Drut na prijemu u znak podrške kandidaturi Pariza za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.

Prijem je održan u Parizu 16.5.2017. godine, navodi se u članku portala Radio France International.

Gestikulacijom ruku pokazali su riječ “Pariz” na znakovnom jeziku.

Ovom temom bavio se portal How Africa u svom članku objavljenom još 19.5.2017. godine, u kojem su objasnili pravo značenje simbola kojeg su pokazali Makron i zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta.

The HuffPost je kontaktirao tim zadužen za kandidaturu „Pariz 2024“, te su oni objasnili kako je nastao ovaj gest.

 “U osnovi su sportisti, koji su se vratili iz Rija, željeli stvoriti gest podrške”, rekli su nam sportisti i sportistkinje koji se zalažu za parisku kandidaturu. „Ovo je riječ ‘Pariz’ na znakovnom jeziku. Ideja je bila da to svako može napraviti rukama, bez potrebe za broševima ili bilo kojim drugim vidom podrške koja bi potvrdila njihovu naklonost“, kazali su iz tima.

Ovim sadržajem bavile su se i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Dakle, iz navedenog je jasno da se okupljeni ne mogu smatrati satanistima, niti su gestikulacijom željeli da “pozdrave svog boga”, već da podrže kandidaturu glavnog grada Francuske za domaćina Olimpijskih igara, te smo stoga ovaj sadržaj ocijenili kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.