Srpski mediji “čudno” vide nestanak cigareta iz Luke Bar

1128
cigarete-luka-bar-dezinformacije

Luka Bar ponovo se prošle nedjelje našla u centru pažnje crnogorske, ali i regionalne javnosti. Nakon što je sredinom januara preko nje do magacina kompanije “Voli” stiglo oko pola tone prošvercovanog kokaina, najnovija dešavanja koja se vezuju za barsku luku su lažna dojava o bombi, ali i nestanak cigareta iz magacina.

Informacije o lažnoj dojavi i nestanku cigareta javnosti su prezentovane u nepuna 24 sata, zbog čega su pojedini mediji ova dva događaja doveli u međusobnu vezu, tvrdeći da su cigare nestale u momentu kada je Luka Bar evakuisana od strane policije.

“Ništa nije slučajno”; krađa tokom evakuacije u Baru”, naslov je portala B92.

“Iz Luke Bar je tokom evakuacije zbog anonimne dojave o bombi nestala velika količina cigareta, potvrdila je direktorka Uprave prihoda i carina Milena Petričević”, navodi se u tekstu.

Da su cigare nestale tokom evakuacije tvrdi i srpski Telegraf u tekstu pod naslovom:

“Tokom evakuacije zbog dojave o bombi iz Luke Bar nestala velika količina cigareta”.

Slično piše i portal Republika, navodeći da je riječ o diverziji i odmotava klupko dojave o bombi.

Ova informacija podijeljena je I na fejsbuku na stranici Najnovije vesti dana: INFO.

Portali N1, Kurir, RegionAlo takođe su pisali da se krađa dogodila u toku dojave o bombi.

Kao i B92, pomenuti portali objavili su informaciju o nestanku cigara za vrijeme evakuacije, pozivajući se na izjavu direktorice UPC Milene Petričević, koju su očigledno pogrešno shvatili i interpretirali.

O čemu se zapravo radi?

Crnogorski mediji su 8. februara (dan nakon lažne dojave o bombi)  objavili da je veća količina cigareta nestala iz Luke Bar. To je za Televiziju Crne Gore ubrzo potvrdila Milena Petričević direktorica Uprave prihoda i carina.

“U određenom skladištu je nasilno, odnosno mehanički uklonjena plomba i određena NN lica su pristupila skladištu i sumnja se da je iznijeta izvjesna količina cigareta. Ništa nije slučajno, potvrđujem svoju raniju sumnju da postoji izvjesna sprega kriminala sa direktnim predstavnicima i ovlašćenim licima u Carinama i Luci Bar”, kazala je Petričević potvrđujući da su iz skladišta nestale cigarete.

Ipak, ona nije precizirala kada su cigarete nestale, niti je kazala da se to dogodilo tokom evakuacije zbog dojave o bombi, što proizilazi i iz izjave koju je dala Vijestima.

Dilemu oko toga kada su cigarete nestale, Petričević je djelimično otklonila sutradan u izjavi za Pobjedu.

“Krađa se nije dogodila u to vrijeme kada je javljeno da je postavljena bomba, već u ranijem periodu”, kazala je Petričević.

Iste navode ona je potvrdila gostujući u jutarnjem programu TVCG.

“Carinski službenik obilaskom terena utvrdio da je došlo do oštećenja zaštitnog znaka, odnosno plombe. Samim tim što mu je bilo sumnjivo, i u skladu sa zakonskim procedurima, obavijestio je po hijerarhiji nadležne. Što znači da cigarete sigurno nijesu nestale, kako se to pokušava interpretirati, 7. februara. One su kao što je sada već poznato javnosti, nakon izviđajnih radnji, nestajale tokom prethodnog mjeseca. Prvi nelegalan izlazak tereta u transportnom sredstvu koje je ušlo u Slobodnu zonu Luke Bar desio se 28. decembra 2021. godine”, rekla je Petričević, a prenio portal RTCG.

Dakle, ono što smo uspjeli zaključiti iz navedenog je da je nestanak veće količine cigareta otkriven dan nakon lažne dojave o bombi, ali i da sam nestanak nije prouzrokovan pomenutom dojavom, što je pojasnila i direktorica UPC u više navrata.

Imajući u vidu ove činjenice, postaje jasno da je priča o diverziji i nestanku cigara tokom evakuacije netačna, I da je ona produkt novinarskog senzacionalizma, ali I vrlo vjerovatno pogrešnog tumačenja izjave Milene Petričević.

Iz tog razloga objave portala B92, Telegraf, Republika, N1, Kurir, RegionAlo, kao i Fejsbuk stranice “Najnovije vesti dana: INFO”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 20.7.2022.

Portal Telegraf.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 17.1.2023.

Portal Region.alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article