Srpski mediji “čudno” vide nestanak cigareta iz Luke Bar

943
cigarete-luka-bar-dezinformacije

Luka Bar ponovo se prošle nedjelje našla u centru pažnje crnogorske, ali i regionalne javnosti. Nakon što je sredinom januara preko nje do magacina kompanije “Voli” stiglo oko pola tone prošvercovanog kokaina, najnovija dešavanja koja se vezuju za barsku luku su lažna dojava o bombi, ali i nestanak cigareta iz magacina.

Informacije o lažnoj dojavi i nestanku cigareta javnosti su prezentovane u nepuna 24 sata, zbog čega su pojedini mediji ova dva događaja doveli u međusobnu vezu, tvrdeći da su cigare nestale u momentu kada je Luka Bar evakuisana od strane policije.

Da su cigare nestale tokom evakuacije tvrdi i srpski Telegraf u tekstu pod naslovom:

Slično piše i portal Republika, navodeći da je riječ o diverziji i odmotava klupko dojave o bombi.

Ova informacija podijeljena je I na fejsbuku na stranici Najnovije vesti dana: INFO.

Portali N1, Kurir, RegionAlo takođe su pisali da se krađa dogodila u toku dojave o bombi.

Kao i B92, pomenuti portali objavili su informaciju o nestanku cigara za vrijeme evakuacije, pozivajući se na izjavu direktorice UPC Milene Petričević, koju su očigledno pogrešno shvatili i interpretirali.

O čemu se zapravo radi?

Crnogorski mediji su 8. februara (dan nakon lažne dojave o bombi)  objavili da je veća količina cigareta nestala iz Luke Bar. To je za Televiziju Crne Gore ubrzo potvrdila Milena Petričević direktorica Uprave prihoda i carina.

Ipak, ona nije precizirala kada su cigarete nestale, niti je kazala da se to dogodilo tokom evakuacije zbog dojave o bombi, što proizilazi i iz izjave koju je dala Vijestima.

Dilemu oko toga kada su cigarete nestale, Petričević je djelimično otklonila sutradan u izjavi za Pobjedu.

Iste navode ona je potvrdila gostujući u jutarnjem programu TVCG.

Dakle, ono što smo uspjeli zaključiti iz navedenog je da je nestanak veće količine cigareta otkriven dan nakon lažne dojave o bombi, ali i da sam nestanak nije prouzrokovan pomenutom dojavom, što je pojasnila i direktorica UPC u više navrata.

Imajući u vidu ove činjenice, postaje jasno da je priča o diverziji i nestanku cigara tokom evakuacije netačna, I da je ona produkt novinarskog senzacionalizma, ali I vrlo vjerovatno pogrešnog tumačenja izjave Milene Petričević.

Iz tog razloga objave portala B92, Telegraf, Republika, N1, Kurir, RegionAlo, kao i Fejsbuk stranice “Najnovije vesti dana: INFO”, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 20.7.2022.

Portal Telegraf.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 17.1.2023.

Portal Region.alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article