Na biralištima nijesu korišćene „piši-briši“ olovke

2942

Društvenim mrežama uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta kružile su informacije o postojanju „piši-briši“ hemijskih olovaka koje se navodno planiraju koristiti na biračkim mjestima na dan izbora.

U jednoj od ovih Facebook objava, 28. avgusta našla se poruka:

„Samo da vas obavijestim da će na izborima biti piši briši hemijske koje kasnije mogu da obrišu i preprave vaš glas. Bilo bi poželjno da svi građani sa sobom ponesu svoju hemijsku olovku iz kuće“.

Objavu slične sadržine dijelili su i drugi korisnici društvene mreže Facebook, a informacija o navodnoj dojavi slana je i kroz privatne prepiske.

Međutim, ovakva vrsta nepravilnosti nije prijavljena ni na jednom biračkom mjestu o čemu svjedoče izvještaji domaćih, ali i međunarodnih organizacija koji su pratile izbore u Crnoj Gori.

Takođe, postojanje „piši-briši“ hemijskih olovaka na biračkim mjestima nijesu evidentirale ni političke partije, kao ni Državna izborna komisija.

Imajući u vidu da nema dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju o ovoj izbornoj nepravilnosti, na koju su potencijalni birači „upozoreni“ uoči izbora, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.


Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest