Ovo je primjer još jedne dezinformacije koja je tokom izbornog dana, 30. avgusta, dijeljena društvenim mrežama.

Na Facebook stranici „Ne damo naše svetinje“, koja ima više od 20.000 pratilaca, objavljena je fotografija na kojoj se vide policijski automobili sa službenicima policije. Iako nije poznato kad je i gdje nastala fotografija, na ovoj Facebook stranici je objavljena uz lokaciju Budva, poziv građanima da izađu na glasanje i upozorenje da se Demokratska partija socijalista sprema na haos.

Ovu fotografiju su prenijeli regionalni portali Etrebinje, Hercegovinapromo i Alternativna televizija Banja Luka, ali uz izjavu komandira Službe zaštite i spasavanja Gorana Jankovića:

Radi se o uobičajenim aktivnostima u skladu sa procedurama.

Demant i ove informacije stigao je ubrzo, pošto se ispostavilo da tokom izbornog dana – prije i nakon zatvaranja biračkih mjesta, u Budvi nije bilo nijednog incidenta niti najavljivanog „haosa“. Dan nakon održanih izbora, i Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO) potvrdila je da je izborni dan u Crnoj Gori protekao mirno.

Objavu sa društvene mreže Fejsbuk ocjenjujemo kao lažnu vijest.

 Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest