okom izbornog dana na Kosovu, HRT je izvještaj o rezultatima izbora „pokrio“ srpskom zastavom, na šta su se predstavnici albanskog naroda u Hrvatskoj žalili i zbog čega bi autori priloga mogli biti kažnjeni.

Ovo jeste bitna vijest za medije koji izvještavaju poštujući novinarske standarde, a još važnija za one koji žele da manipulišu javnim mnjenjem.

Portal IN4S ovu vijest objavio je sa naslovom:

Hrvati i „naknadna pamet“: Kazniti sve koji su vidjeli srpsku zastavu

Objavili su navode koje je prenio hrvatski portal Index.hr, da je HRT nakon žalbi iz redova albanske nacionalne manjine organizovao sastanak sa njihovim predstavnicima i da su im obećali da će kazniti one koji su napravili takav prilog.

Ovu vijesti su, pozivajući se na Index.hr objavili i brojni regionalni mediji, sa naslovom koji vjerodostojno najavljuje sadržaj koji slijedi u tekstu.

Samo IN4s.net u naslovu je objavio da će se “kazniti svi koji su vidjeli srpsku zastavu na HRT-u”, što netačno najavljuje sadržinu teksta i navodi čitaoce na pogrešan zaključak.

Zato ovu objavu ocjenjujemo kao “klikbejt”.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me) 

IN4s: Klikbejt