Na slici Končita i menadžer – ne premijer Luksemburga sa partnerom

1113
koncita

Zloupotreba fotografije u kontekstu davanja potpuno pogrešnog opisa iste, jedan je od najzastupljenijih metoda plasiranja lažnih vijesti i dezinformacija.

U to smo se uvjerili mnogo puta do sada, a da obično nema puno razlike u samoj metodologiji, pokazuje nam poslednji primjer.

Naime, u jednoj fejsbuk objavi podijeljena je slika na kojoj se prema opisu koji na njoj stoji, nalaze premijer Luksemburga i njegov bračni partner.

„Premijer Luksemburga sa ženom“, piše na objavljenoj slici, dok sami post prati opis: „Žali Bože ovakvu haljinu na ovoga momka“.

Ova fejsbuk objava nesumnjivo je prošla zapaženo, o čemu svjedoči veliki broj reakcija i komentara.

Upkros tome, tvrdnja izrečena u njoj je u potpunosti lažna. Na slici se ne nalaze ni premijer Luksemburga Gzavije Betel, niti njegova „žena“.

To se da zaključiti već na prvi pogled, a razlog je činjenica da na fotografiji uočavamo javnu ličnost koja je vrlo vjerovatno mnogo popularnija od premijera Luksemburga.

Radi se o austrijskoj pop pjevačici poznatoj pod pseudonimom Končita Vurst

Rođena kao muškarac Tomas Tom Nojvirt, Končita je postala planetarno popularna nakon pobjede na Eurosongu 2014. godine u Kopenhagenu.

Ova estradna ličnost poslednjih godina mnogo puta je mijenjala svoj imidž, pa smo dako svjedočili raznim izdanjima, od duge kose do obrijane glave.

Upravo u jednom takvom, krajnje neobičnom izdanju, Končita se pojavila 2019. godine na crvenom tepihu povodom otvaranja bala Bečke opere. Ona se na tom događaju pojavila u društvu svog menadžera, a upravo tada je nastala fotografija koja se danas dijeli na fejsbuku uz tvrdnju da je riječ o premijeru Luksemburga i njegovoj ženi.

Na ovu činjenicu ukazao je fact-checking tim AFP-a u članku u kojem su demantovane tvrdnje slične ranije pomenutoj.

„Tvrdnja je, međutim, lažna. Pretragom slike i ključnih riječi pronađena je fotografija koja zapravo prikazuje austrijsku pjevačicu Končitu Vurst i njenog poslovnog partnera, a ne premijera Luksemburga Gzavijea Betela i njegovu suprugu. Fotografiju je objavio njemački list Kurier 28. februara 2019. Naslov članka se prevodi kao: Operski bal: Končita u bijeloj haljini i sa ćelavom glavom“, navodi AFP.

To potvđuju i analize drugih fact-checking portala.

Osim toga, luksemburški premijer nedavno je objavio na fejsbuku fotografije svog partnera u čast sedam godina braka, a pregled istih jasno nam stavlja do znanja da sporna fotografija iz fejsbuk posta nema veze sa njim.

Sve navedeno navodi nas na jednostavan zaključak – objava u kojoj je izrečena tvrdnja da se na slici nalaze premijer Luksemburga i njegova žena je lažna.

To je razlog zbog kojeg smo postu dali ocjenu lažna vijest.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

In this article