Nove objave, stare dezinformacije: Tvrdnje Dr. Jurinčić neutemeljene i bez dokaza

1522

Tvrdnje poput onih da je koronavirus izmišljotina, da predstavlja otrovnu izlučevinu ili da se ne može prenijeti prirodnim putem često su bile predmet naših analiza. Demantovali smo ih na argumentovan način, koristeći se dokazima iz relevantnih i zvaničnih izvora. Međutim, uprkos tome što se koronavirus pojavio prije više od godinu, ovakve i slične tvrdnje i dalje „žive“, često zahvaljujući čak i onima koji nas liječe.

Jedna od njih je i hrvatska penzionisana pedijatrica Nada Jurinčić koja je i ranije iznosila niz neistina i dezinformacija o pandemiji koronavirusa, a čije tvrdnje se ponovo šire društvenim mrežama.

Tačno je da riječ virus na latinskom jeziku znači otrov i predstavlja mali infektivni agens koji se replikuje samo unutar živih ćelija i drugih organizama. Međutim, netačne su tvrdnje doktorice Jurinčić o širenju virusa, odnosno da se on ne može prenijeti prirodnim putem.

Stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se koronavirus prenosi prirodnim putem, odnosno bliskim kontaktom između osoba.

Dodatno,  tvrdnja da se virus može prenijeti “samo kao otrov koji vam ubrizgaju vakcinom ili injekcijom” ne može se potkrijepiti dokazima, i u suprotnosti je sa dosadašnjim medicinskim saznanjima u ovoj oblasti. 

U Facebook objavi se dodaje i:

Takođe, Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) objašnjava da se grip prenosi sa jedne osobe na drugu kapljičnim putem, to jeste, kašljanjem, kijanjem ili pričanjem. Ove kapljice kroz nos ili usta ulaze u organizam druge osobe. CDC navodi da u SAD-u između devet i 45 miliona ljudi godišnje boluje od neke vrste gripa, upravo zbog toga što je lako prenosiv. Sa druge strane, postoji niz bolesti koje nisu zarazne, poput tumora, astme, dijabetesa i slično. 

Ovom tvrdnjom bavile su se naše kolege sa portala Faktograf.hr.

„Naime, čišćenjem dišnih puteva smatra se izbacivanje sputuma, odnosno iskašljaj, dok se na stranicama koronavirus.hr, gdje HZJZ redovno ažurira podatke, sputum ne spominje kao jedan od simptoma. Simptomi su suvi kašalj, a curenje iz nosa rijetko.

Povišena temperatura, koja jeste na listi simptoma koronavirusa, zapravo pomaže ispiranju od toksina, tvrdi Nada Jurinčić.

Postoje mišljenja kako temperatura ima i korisnih učinaka na imunološki sustav, stoji u hrvatskoj enciklopediji – ali ne i kada s radi o vrlo visokoj temperaturi koja je najčešće simptom upalnih procesa i infekcija, iako joj uzroci mogu biti različiti“.

Osim toga, Jurinčić “kov-id-19” naziva gripom, što je takođe  netačno, čime smo se posebno bavili u našim ranijim analizama.

Dio objave koji sadrži dezinformacije jeste i tvrdnja doktorice Jurinčić koja pominje porodicu Rotšild, govoreći da “ono što kupljena rotšildska nauka potura pod uzročnikom kliničkog sindroma gripe isto tako može biti posljedica, a ne uzrok sindroma”.

Nije jasno šta je doktorica željela da kaže, s obzirom na to da je porodica Rotšild, uprkos tome što je meta mnogih teorija zavjere, uključena u bankarske poslove, o čemu su ranije pisale naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Jurinčić navodi i da je “virusologija stara koliko Hipokratova medicina”, a da je sam Hipokrat koristio riječ “virus” koja znači “otrovna izlučevina”.

Kao što smo već pojasnili, jedno od značenja pojma “virus” jeste “otrov” ili “otrovna izlučevina”, međutim to nikako ne znači niti potvrđuje tezu da “ih stvara tijelo”, kako to navodi Jurunčić.

Takođe, netačno je da je virusologija stara koliko Hipokratova medicina. Čak su i virolozi sa početka prošlog vijeka smatrani pionirima ove naučne oblasti, jer je ona svoj istinski razvoj doživjela tek otkrićem elektronskog mikroskopa 1932. godine, a prvi virusi su izlovani tek oko 1898. godine.

Kao što smo pomenuli, Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o stavovima doktorice Jurinčić. Analize dostupne ovdje, ovdje i ovdje.

Tvrdnje doktorice Nade Jurinčić ocijenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ovaj sadržaj dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Dezinformacija,Pseudonauka