Nakon što su „hapsili“ Bajdena i Trampa sada „zatvaraju“ Rokfeler fondaciju

1005

U doba sveopšte digitalizacije i informisanja na internetu svakodnevno se mogu naći primjeri gdje se bilo što odštampano na bijelom papiru, napisano u vordu, uz potpis i pečat pogrešno tumači kao zvanični i važeći dokument.

Ovakva vrsta manipulacije je i objava koja se dijeli na društvenim mrežama a u kojoj se tvrdi da je naređeno zatvaranje Fondacije Rokfeler.

U objavi se nalazi i link za YouTube video izvjesne Sindi K Kurier, koja u njemu čita tekst iz dokumenta, u kojem, između ostalog, se kaže da se Rokfeler fondacija, sa adresom u Njujorku, zatvara, da se se svi zaposleni izbacuju iz zgrade…

U videu se pozivaju „milicije, multinacionalne vojske i univerzalni zaštitnici“ da obezbjede svu imovinu fondacije, zaplijene im sve satelite, servere, kompjutere, telefone, kao i da se uhapse svi povezani sa aktivnostima ove fondacije.

Dokument je potpisala Kurier u ime izvjesnog „Court of Ages“ ili „Suda vjekova“.

Ova, neidentifikovana organizacija i ranije se bavila sličnim manipulacijama. Oni su ranije objavili navodni nalog za hapšenje novoizabranog presjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Rojtersovi fkatčekeri istražili su ove objave i utvrdili da su u pitanju lažne vijesti, te da „Sud vjekova“, osnovan 2013, radi na „vraćanju ličnog i nacionalnog integriteta nasljednicima i čuvarima Zemlje“.

Na sajtu Rokfeler fondacije se ne pominje nikakvo zatvaranje niti slični nalozi.  

Svakako, organizacija kakva je „Sud vjekova“ nema nikakva ovlašćenja u pravnom sistemu Amerike i ovakve objave su, naravno, nevažeće.

Ovu objavu smo zbog toga ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest