Novi koronavirus, ili SARS-CoV-2, paralisao je planetu, promijenio živote velikoj većini svjetske populacije, i izrodio gomilu dezinformacija.

Pravljenje vakcine za ovaj virus donijelo je još jedan veliki talas dezinformacija, iako je ona odobrena u svega nekoliko država.

Jedna od takvih manipulacija je i ona u kojoj se tvrdi da je vakcina napravljena za nepoznati virus.

Virus koji već godinu dana hara svijetom svakako nije nepoznat u toj mjeri da se za njega ne može praviti vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je još u martu objavila veliku količinu podataka o virusu. Simptome, smjernice za suzbijanje, standardizovano je testiranje…

Takođe, i američki Centar za kontrolu i suzbijanje bolesti objavio je smjernice i podatke o virusu.

I grupa koreanskih naučnika izolovala je virus i objavila studiju o njemu. Virus je izolovan, kako je to objavio FullFact, više puta.

Takođe, u Žurnalu kliničke mikrobiologije objavljena je detaljna studija o virusu.

Virolog sa Insititua za medicinska istraživanja u Lidsu, Steven Grifin kazao je za FullFact:

Dakle, nakon godinu dana istraživanja u najuglednijim najrelevantnijim medicinskim institucijama, univerzitetima, naučnim centrima, novi koronavirus je daleko od nepoznatog.

Ova objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija