Nastavlja se prljava kampanja: Još jedno lažno istraživanje o izborima u Nikšiću

2085

Nakon dezinformacija tokom kampanje i uoči izbora, izborni dan u Nikšiću donio nam je nove manipulacije.

Da lažna istraživanja javnog mnjenja kruže društvenim mrežama uoči svih izbora imali smo priliku da vidimo i u avgustu kada se pisalo o parlamentarnim izborima, kada  su zloupotrijebljena imena IPSOS-a, CEDEM-a i agencije House Of Win.  

Nakon toga, i u decembru smo imali slučaj lažnog istraživanja o rejtinzima političkih partija koje je opet pripisano agenciji IPSOS.

Izbori u Nikšiću već su bili inspiracija dezinformatorima kada su prije samo par sedmica istraživanje javnog mnjenja pripisali Demostatu, koji je ove navode demantovao. Međutim, dezinformatori se ni na sam dan izbora ne smiriju, pa su na samom početku izbornog dana odlučili da plasiraju novo lažno istraživanje, koje su ovog puta potpisali kao CEMI (Centar za monitoring i istraživanja) – koji danas i prati izborni dan u Nikšiću sa svojim posmatračima.

Fejsbukom se dijele statistički podaci o izlaznosti i procentima glasova partijama.

Kontakriali smo CEMI koji nam je demantovao ove navode.

Povodom lažnih informacija koje plasiraju neke od mim, facebook stranica, a koje tvrde da objavljuju rezultate izlaznih anketa koje je radio CeMI dužnost nam je da isto demantujemo i obavijestimo javnost i medije da izlazne ankete nijesu dozvoljene u Crnoj Gori. CeMI ih nije nikad radio, pa samim tim ne radi ih ni na ovim izborima. Ne mije ih niko raditi. Ukoliko se to radi potrebno je prijaviti isto nadležnima. Riječ o dezinformacijama koje treba ignorisati. CeMI će objaviti procjene rezultata glasanja nakon što glasanje bude okončano, ali NE na bazi izlaznih anketa, nego druge metodologije, metode paralelnog prebrojavanja glasova, kako to radimo svaki put kad nadgledamo izbore.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article