Jedno od situacija sa kojima se često srijećemo u medijima i na društvenim mrežama je reciklaža starih dezinformacija ili lažnih vijesti.

Poslednjih dana, u jeku pandemije koronavirusa, na društvenoj mreži Facebook nailazili smo na post koji se bavi starom pričom o tome kako je državni vrh Srbije donio odluku o prodaji Torlaka – Instituta za virusologiju, vakcine i serume.

Ovaj tekst objavljen je na In4s-u prvo 20.09.2013. godine. Ovaj In4s-ov tekst se posljednjih sedam godinama ponavlja u raznim medijima, na Facebooku ga je šerovalo skoro 3000 ljudi, a posljednji put je objavljen 31.03.2020. na portalu Glas Javnosti.

Naše kolege sa portala Fakenews.rs su nedavno istraživale ovu priču i došle do saznanja da su tvrdnje iz ove objave ne samo zastarjele, već i da nikada nijesu bile tačne.

U članku sa portala In4s se navodi:

U vrijeme kada je ovaj tekst napisan, saznaje portal Fakenews.rs, je i u drugim medijima nezvanično najavljeno da će Novartis postati strateški partner Instituta, ali to nije bila jedina opcija, već je bilo riječi da se pregovori vode i sa drugim velikim farmaceutskim kompanijama.

Iz kompanija Novartis je za Fakenews.rs rečeno da su sve tvrdnje iz objave netačne, dok im je sa Instituta Torlak najavljeno da odgovor neće dobiti jer su „sve jedinice ugašene sem one za istraživanje korone”. Odgovor nijesu dobili ni od Ministarstva zdravlja.

Još jedna netačna tvrdnja iz sporne objave je da je Novartis Torlaku zabranio proizvodnju vakcina i seruma.

Ovu objavu portala In4s ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

IN4s: Lažna vijest Glas javnosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti