Fudbaleri Gabona imaju srčane probleme zbog kovida – ne vakcine

2318
fudbaleri-gabona

COVID-19 promijenio je čitav svijet, gotovo da nema sfere života na koju nije uticao. Svakako, sport i sportisti nisu pošteđeni posljedica pandemije, pa ni fudbaleri Gabona.

Veliki broj fudbalera preležao je ovu bolest, veliki broj njih se i vakcinisao, a veliki broj neistina o njima i njihovom zdravlju svakodnevno preplavljuje društvene mreže.

Tri reprezentativca Gabona, Pjere-Emerik Obamejang, Aleks Meje i Mario Lemina samo su nove brojke u nizu neistina o povezanosti vakcine i zdravstvenih problema fudbalera. Ovom temom bavili smo se u više navrata.

Vijest o njihovom izostanku sa Afričkog kupa nacija objavljena je uz sljedeću tvrdnju:

„LUDILO….. ……da li fudbal igraju ljudi 65+ godina, pri čemu su svi sa srčanim problemima došli da se bave profesionalnim sportom….. Uzgred, MIOKARDITIS se u 2021. povecao za 942 puta u odnosu na ranije…“

Kako obično i biva, brojni svjetski mediji odmah izvijeste o zdravstvenim problemima poznatih fudbalera.

Svako ko prati fudbal mogao je pročitati da su Obamejang, Meje i Lemina izostali jer imaju lezije na srcu nakon što su nedavno bili pozitivni na COVID-19, što je saopšteno iz fudbalskog saveza Gabona.

Selektor Gabona, Patrik Nevu, objasnio je da je virus ostavio posljedice i da su mu doktori koji prate reprezentaciju rekli da ne treba da igraju.

Obamejang je, kako je objavio Gardijan, bio pozitivan 6. januara, a u istom mjesecu i njegovi saigrači.

Da COVID-19 ostavlja posljedice na srce nije novost, i to je potvrđeno u više studija.

„COVID-19 značajno utiče na kardiovaskularni sistem. Mikrovaskularne povrede, endotelijalne disfunkcije i tromboza mogu biti rezultat viralne infekcije ili indirektno povezane sa zapaljenjima“, navodi se u studiji iz 2021.

Dakle, problemi kakve su imali i fudbaleri Gabona reakcija su na preležani COVID-19 i ne mogu se dovesti u vezu sa vakcinom.

Kada je u pitanju stopa obolijevanja od miokarditisa, ona se jeste povećala, ali je nepoznato odakle se u objavi našao podatak od 942 puta.

U pitanju je zapaljenje srčanog mišića najčešće uzrokovanog virusom poput gripa, koksakija, hepatitisa ili herpesa, pojašnjenjo je u ovom članku.

Ova objava dobila je ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article