Nikšić: Pacijenti premješteni preventivno, a ne zbog životne ugroženosti

1116

Koronavirus u Crnoj Gori posljednjih mjeseci sve više uzima maha. U prilog tome govore činjenice da naša zemlja svakodnevno bilježi negativne rekorde, kako u broju oboljelih i preminulih, tako i u broju hospitalizovanih pacijenata.

Zbog svega toga konstantno je prisutan strah od toga da će crnogorski zdravstveni sistem postati preopterećen i neće više moći da zbrinjava sve kovid pacijente. Ipak nadležni tvrde da je situacija pod kontrolom i da kapaciteti zdravstvenih ustanova mogu da izdrže trenutno stanje.

Uprkos tome, crnogorska javnost vrlo često biva informisana potpuno suprotno, o čemu svjedoči i tekst koji je objavljen na Portalu Standard, u kojem je podijeljena informacija da je u Nikšićkoj bolnici došlo do drame uslijed kvara na jedinicama za kiseonik i da je zbog toga ugroženo 90 pacijenata.

U ovom članku između ostalog piše i da je, prema nezvaničnim saznanjima, u OB Nikšić sistem kiseoničnih jedinica odavno prenapregnut, na šta su kako kažu žalili doktori i tehničari zaduženi za održavanje sistema.

Ubrzo nakon što je Portal Standard objavio ove informacije, oglasili su se iz Opšte Bolnice Nikšić.

Reagovanje OB Nikšić na natpise Standarda, prenio je i portal CDM.

U njihovom tekstu navodi se da je u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, pet pacijenata preventivno premješteno u Klinički centar Crne Gore i isto tako još četvoro u Specijalnu bolnicu Brezovik.

I direktor bolnice Marko Mitrović saopštio je da u toj ustanovi nema problema sa kiseonikom, već da su u Podgoricu prebačeni pacijenti koji su zahtijevali visoke protoke kiseonika.

Uzimajući u obzir reagovanje koje je stiglo iz OB Nikšić a odnosi se na sporne informacije izrečene u tekstu Portala Standard, gdje se tvrdi da je došlo do premještanja pacijenata, zbog njihove ugroženosti, iste ocjenjujemo kao lažne, zbog čega tekst dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Standard objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Standard.co.me: Dezinformacija,Demantovano

In this article