Nema dokaza da je Broni Džejms kolabirao zbog vakcine 

361

Problemi sa srcem kod mladih sportista nisu rijetka pojava i izazivaju veliku pažnju javnosti. Veliku pažnju je izazvalo zdravstveno stanje košarkaša Bronija Džejmsa, sina jednog od najboljih košarkaša u istoriji, Lebrona Džejmsa.  

Broni Džejms kolabirao je na treningu a razlog je srčani zastoj. To su kao po komandi iskoristili pojedinci koji promovišu teorije zavjere tvrdeći da je razlog za srčani zastoj Lebronovog sina – vakcina protiv kovida.  

Porodica Džejms je tada od javnosti tražila privatnost, ne navodeći uzrok srčanog zastoja mladog košarkaša.  

Srčani zastoji kod mladih sportista nisu rijedak slučaj, to je potvrdila i studija čuvene Mejo klinike. U njoj se objašnjava da je srčani zastoj najčešći uzrok smrti kod mladih sportista. 

„Smrtni slučajevi povezani sa sportom su uglavnom prouzrokovane koronarnim bolestima arterija i kardiomiopatijom, prema pregledu iz 2018“, navodi se u studiji.  

Doktor Džahandar Saleh je za američke medije pojasnio da je najčešći uzrok ovakvih srčanih zastoja urođen, odnosno kada je srce deblje nego što treba.  

Broni Džejms samo je jedan u nizu čije je zdravstveno stanje zloupotrijebljeno da se šire dezinformacije o vakcini protiv kovida. Takve slučajeve zabilježili smo više navrata, a u nijednom od njih apsolutno nije bilo dokaza da su srčani probleme ili druga oboljenja povezana sa vakcinama. I Univerzitet Minesota je potvrdio da kod sportista nakon primanja vakcine protiv kovida nema dodatnog rizika od srčanog zastoja.  

Dokaza da je vakcina uzrok srčanog zastoja Bronija Džejmsa nema, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article