Nema dokaza da je Gebrejesus povezao zagađenje vazduha i COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao krovna institucija u borbi protiv koronavirusa često je na meti dezinformacija, kao i njen čelnik Tedros Gebrejesus.

107

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kao krovna institucija u borbi protiv koronavirusa često je na meti dezinformacija, kao i njen čelnik Tedros Gebrejesus.

Napad dezinformacijama na Gebrejesusa idu od banalnih, poput onih u kojima se tvrdi da on pleše u kratkom šorcu i trik-majici, do toga da se dijele njegove navodne izjave za koje nema dokaza ih je izrekao.„I kada im kažu kako nastaje tzv. korona, zalud“, kaže se u opisu navodnog Gebrejesusovog citata.

Internet pretragom navodnih rečenica koje je šef SZO izgovorio ne dolazi se do njegove izjave koja bi mogla potkrijepiti da je rekao da udisanje zagađenog vazduha povećava rizik od „ozbiljnog COVID-19“.

Jedina objava do koje se pretragom ovih rečenica dolazi je tekst Radija Slobodna Evropa, naslovljenog „WHO: Zagađenje zraka opasnije nego što smo mislili“, u kojem takođe nema Gebrejesusove izjave.

Tekst, objavljen 24. septembra, bavi se novim uputstvima SZO o zagađenju vazduha.

Ni u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu SZO nema izjava Gebrejesusa koje se dijele na Fejsbuku.„Zagađenje vazduha je prijetnja za zdravlje u svim državama, ali najteže pogađa ljude u državama sa niskim i srednjim primanjima“, rekao je Gebrejesus. „Nova Uputstva SZO o kvalitetu vazduha su alatka bazirana na dokazima koja treba da poboljša kvalitet vazduha, od čega zavisi sveukupni žiot. Pozivam države i sve one koji se bore da zaštite našu okolinu da ih koriste, smanje patnju i sačuvaju živote“. Ovo su jedini citati Gebrejesusa u tekstu na zvaničnom sajtu SZO.

Ni pretragom na engleskom jeziku nije moguće doći do toga da je Gebrejesus izrekao citat koji mu se pripisuje.

Zbog činjenice da nema dokaza da je šef SZO povezao zagađenje vazduha i COVID-19, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

07/10/2021

Ocjena:

Lažna vijest