Neutemeljene tvrdnje homeopate i antivaksera iz Njemačke

1012

I dok koronavirus opet bukti u mnogim državama, isti tempo imaju i lažne informacije koje se nastavljaju širiti po pitanju učinka, odnosno, štetnosti dostupnih vakcina. Ovog puta raskrinkavamo tvrdnje koje je saopštio homeopata iz Njemačke, doktor Rolf Kron, koji je od početka širi teorije zavjere i  protivi se vakcinaciji.

Naime, jedan Facebook korisnik objavio je dvominutni video u kome doktor Kron tvrdi da je vakcinacija eksperiment, te da vakcina sadrži štetne sastojke, zbog čega je uvjeren da će pravda stići odgovorne. Video korisnika objavljen 21. septembra je do momenta objavljivanja ovog teksta bio podijeljen gotovo 2000 puta.

O mRNA vakcinama više puta smo pisali. Suština je ista – vakcina protiv koronavirusa koja koristi fragmente genetskog materijala virusa, informacijsku RNK, ne utiče na ljudsku DNK, poručeno je iz Svjetske zdravstene organizacije.

Ona funkcioniše tako što tijelu daje uputstvo da proizvodi protein koji se nalazi na površini koronavirusa, dok imuni sistem uči da prepoznaje i proizvodi antitijela protiv tog proteina. To su u više navrata pojašnjavali brojni stručnjaci, što smo navodili i u našim prethodnim analizama.

Kada je riječ o spike proteinu, najčešće smo čitali o njegovoj navodnoj štetnosti, kao što to tvrdi doktor Kron. Prema tom stanovištu, spike protein cirkuliše tijelom vakcinisane osobe, za šta ne postoje naučni dokazi koji bi to potvrdili o čemu su pisale naše kolege iz sarajevskog Raskrinkavanja.A to su za Rojters istakli stručnjaci u tekstu u kom se navodi da „do sada nema dostupnih naučnih dokaza koji ukazuju na to da su toksični proteini u našem tijelu nastali usljed COVID-19 vakcine ili da oštećuju naše organe“.

Doktor Kron, koji u snimku nastavlja sa tvrdnjama koje nijesu potkrijepljene dokazima, inače je homeopata. Kako bi bilo jasnije, riječ je o pravcu u alternativnoj medicini, gdje je zatupljeno stanovište da se organizam može sam izliječiti. Kako se navodi u videu, on je jedan od osnivača instituta za patologiju, u kojem se obavljaju patološki pregledi umrlih nakon vakcinacije.

 

Grafen oksid je jedinstveni materijal koji je dio monomolekularnog sloja grafita. Definiše se kao najlakši i najtvrđi materijal, pa ima potencijal za široku upotrebu. Taj materijal ne nalazi se u vakcinama protiv koronavirusa koje su dostupne u svijetu i kod nas, što se može pročitati u zvaničnim dokumentima svih proizvođača. Na udaru je u medijima posebno bila Fajzer vakcina, što je demantovao Kit Longli menadžer kompanije Fajzer zadužen za odnose sa naučnim medijima. 

I dok teoretičari zavjere nastavljaju sa istim, nepotkrijepljenim tvrdnjama vezano za navodno štetne sastojke vakcine, iz regulatornog organa Evropske unije za lijekove su poručili da bi ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo da dobiju treću dozu mRNA vakcine protiv COVID-19. Odluka o trećoj dozi je, naravno, na državama članicama. U Crnoj Gori treća doza Fajzer vakcine preporučuje se grupi klinički izuzetno osjetljivih osoba, koja najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nisu razvila antitjela.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.