UEFA nije negirala nezavisnost Kosova niti kazala da je ono dio Srbije

1436

Evropska fudbalska federacija – UEFA predstavila je logo i promo video za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Inspiraciju za logo UEFA je našla u bojama svojih 55 članica.

Ipak, čini se da se krovnoj kući evropskog fubala potkrala greška prilikom prezentacije narednog Eura. Naime, u jednom od promo spotova prikazana je mapa evropskih zemalja koje su članice UEFA-e, međutim primjetno je da nedostaje mapa Kosova, čija je fudbalska asocijacija od 2016. godine član evropske kuće fudbala.

Ovaj propust nije ostao nezapažen od strane medija, a pojedini su ga stavili u službu dezinformisanja i plasiranja neistinitih tvrdnji.

„Vidjećemo da li će takozvana država Kosovo, te takozvani fudbalski savez imati primjedbe na ovaj Uefin sadržaj“, navodi se u članku.

Slično tvrdi i portal Dan.

Tvrdnje da je UEFA poručila da je Kosovo dio Srbije a ne nezavisna zemlja prenijeli su i portali Glas-javnosti, Telegraf.rs, Srpska-info, Republika

Pitanje nezavisnosti Kosova odavno je prepreka dobrosusjedskim odnosima pojedinih naroda na Balkanu, pa je tako ovaj gaf UEFA-e naišao na oduševljenje jedne, odnosno negodovanje druge strane.

Kako god bilo, činjenice nam govore da UEFA Kosovo smatra nezavisnom zemljom, i da iz te federacije nikada nije saopšteno da je ono dio Srbije.

U prilog tome govori i video koji je objavljen na zvaničnom Tviter nalogu Eura 2024.

Na zvaničnom sajtu UEFA, na listi fudbalskih asocijacija koje joj pripadaju, nalazi se i fudbalski savez Kosova.

U dijelu videa u kojem vidimo mapu Evrope, države su predstavljene njihovim bojama koje su ilustratori predstavili prugama ili tačkama, a jasno je vidljivo da se na dijelu mape gdje se nalazi Kosovo vide tačke, doduše ne u bojama kosovske zastave, dok je mapa Srbije obojana u plavu i presijecaju je crvene i bijele pruge.

Iz UEFA-e se, povodom ovog videa,, nisu zvanično oglašavali, ali i bez toga jasno je da krovna kuća evropskog fudbala, Kosovo ne smatra dijelom Srbije već nezavisnom državom što potvrđuje video u kojem je istaknuta zastava te zemlje, kao i podatak sa UEFA zvaničnog sajta.

Imajući u vidu ove činjenice, objave sa pomenutih portala i fejsbuk stranica nekih od njih, u kojima se tvrdi da su iz UEFA-e poručili da Kosovo nije država i da je dio Srbije, ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.