Nema dokaza da je SZO htjela da podmiti predsjednika Madagaskara

1833

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) meta brojnih kritika od početka pandemije koronavirusa, o njoj se šire mnoge teorije zavjere, ali i lažne vijesti, koje su još jednom pokazale da za njih ne postoje granice i da se vrlo lako mogu proširiti iz Afrike u naš region.

Takav je slučaj sa tvrdnjama koje su se počele širiti društvenim mrežama – da je predsjednik Madagaskara kazao da mu je SZO nudila 20 miliona dolara kako bi u biljni napitak, koji je navodno napravljen na Madagaskaru a koji, opet navodno, liječi Covid-19, ubaci otrov.

Da krenemo od lijeka koji je navodno Madagaskar napravio.

Predsjednik te ostrvske zemlje Andri Radžoelina tvrdi da napravljen organski napitak od slatkog pelina i drugih biljki, koji, prema njegovim riječima „djeluje veoma dobro“. Ipak iz SZO jasno poručuju da nema dokaza da je ovaj lijek djelotvoran. Ipak, kažu i da ne žele da obeshrabre upotrebu biljnog napitka, ali da jednostavno nema dokaza da on može izliječiti Covid-19.U Evropi su, u međuvremenu počela testiranja efekata slatkog pelina na koronavirus.

Na društvenim mrežama počele su se širiti tvrdnje o navodnoj ponudi predsjedniku Madagaskara da u napitak ubaci otrov, za šta bi mu SZO dala 20 miliona dolara. Te tvrdnje prvo su objavila dva štampana medija u Tanzaniji. U tekstovima se tvrdi da je Radžoelina te tvrdnje iznio u intervjuu za francusku televiziju France24.

Ugledna agencija Frans Pres objavila je analizu ovih tvrdnji i navela da u Radžoelina intervjuu za France24 nije iznio optužbe da mu je nuđeno 20 miliona dolara, iako je žestoki kritičar SZO.

Takođe, iz kabineta predsjednika Madagaskara su za AFP negirali da je on to izjavio bilo gdje.

S obzirom na to da je Radžoelina i sam demantovao da je optužio SZO za nuđenje mita, ovaj slučaj ocjenjujemo kao Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest