Nema raskola u izvršnoj vlasti povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Portal Glas javnosti je objavio tekst o raskolu u crnogorskoj Vladi. Portal Glas javnosti objavio je 03. 06.  tekst pod naslovom U tekstu se navodi: “Glas javnosti” ne navodi ko mu je “dobro upućeni izvor”. Da Vlada i predsjednik države imaju identičan stav u vezi spremnosti da se povuče sporni zakon potvrđuje obraćanje javnosti Markovića  …

371

Portal Glas javnosti je objavio tekst o raskolu u crnogorskoj Vladi.

Portal Glas javnosti objavio je 03. 06.  tekst pod naslovom“SAZNAJEMO: Raskol u crnogorskoj Vladi! Premijer Crne Gore i dio ministara spremni da povuku sporni zakon! Milo brutalno prijeti”

U tekstu se navodi:“Premijer Crne Gore Duško Marković i dio ministara crnogorske vlade spremni su da povuku sporni Zakon o slobodi veroispovesti zbog kog su mjesecima unazad organizovani protesti i litija širom Crne Gore. Kako Glas javnosti saznaje pristalice povlačenja spornog zakona kojim se faktički otima imovina SPC traže garancije da neće snositi posledice ukoliko iznesu javno predlog. Taj dogovor se čuva u strogoj tajnosti. Dio ministara koji su protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne znaju da li i kada da izađu sa tim predlogom jer se Milo Đukanović oštro protivi takvoj odluci i prijeti im na najbrutalniji način, kaže dobro upućen izvor.”

“Glas javnosti” ne navodi ko mu je “dobro upućeni izvor”.

Da Vlada i predsjednik države imaju identičan stav u vezi spremnosti da se povuče sporni zakon potvrđuje obraćanje javnosti Markovića  koji je saopštio da su on i Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju (Radoviću) obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.“Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja.” rekao je Marković.

Predstavnici SPC u Crnoj Gori su potvrdili da je ovaj sastanak održan.

Objavu portala Glas javnosti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Glas javnosti: Lažna vijest

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

19/06/2020

Ocjena:

Lažna vijest