Slučaj Ludvigsburg: Snimak od ljetos i dalje se koristi za manipulaciju

1435

Iako je Covid-19 odnio više od dva miliona života širom svijeta, tvrdnje da je u pitanju „projekat“, da je virus bezopasan, ne jenjavaju.

Na društvenim mrežama redovno se pojave snimci koji „potvrđuju“ ovakve teorije, a za koje se, jednostavnom istragom utvrdi da su manipulacija.

Dok su brojni zdravstveni sistemi u cijelom svijetu, nakon što je nastupio drugi talas pandemije, preopterećeni, na društvenim mrežma se dijeli video koji prikazuje prazne hodnike i sobe bolnice u Njemačkoj.

„Do nas je stigao video iz bolnice u Ludwigsburgu, točnije COVID 19 odjela gdje nema žive duše, nema nikoga na respiratorima, na odjelu nema niti jedne osobe, a u što se možete uvjeriti i sami“, piše u opisu videa.

Video je, kako je prenio njemački sajt za provjeru činjenica, Correctiv, nastao ljetos.

Portparol klinike u Ludvigsburgu, Aleksander Congas, kazao je za Correctiv da je video nastao u avgustu ili septembru, dok je drugi talas pandemije počeo u oktobru. On je kazao da je i ljetos bilo pacijenata u bolnici.

Kako je kazao, 3. decembra je u toj klinici bilo 65 kovid pacijenat, od koji je 51 na običnom odjeljenju, a 14 na intenzivnoj njezi.

Trenutno je 1044. ljudi zaraženo koronavirusom u distriktu Ludvigsburg.

List iz tog distrikta pisao je o snimku još 23. septembra, kada im je takođe Congas pojasnio da kapaciteti kovid bolnice više neće biti popunjeni jer je propisano da jedan njihov dio mora ostati slobodan za hitne slučajeve. Tada je ovaj list objavio i da je na kraju septembra bilo popunjeno oko 75-80 odsto kapaciteta bolnice.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama